ΤΡΟΒΑΤΟ
ΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Γράφει ο Παναγιώτης Β. Σαλαγιάννης
Το Τροβάτο είναι ένας τόπος παραδεισένιος και ένας τόπος ιδεώδης, που καλύπτει τις απαιτήσεις και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Είμαι, μάλιστα, βέβαιος ότι όποιος επισκεφτεί το Τροβάτο θα το ξαναεπισκεφτεί πολλές φορές, γιατί ασκεί γοητεία και προσφέρεται να ικανοποιήσει όλες τις αισθητικές του αναζητήσεις και όλες τις ανησυχίες του. Είχα γράψει κάποτε ότι: "όποιος δεν ταξίδεψε στο Τροβάτο δεν έχει ακόμη ταξιδέψει στη χώρα της ομορφιάς και του ονείρου". Η άποψή μου αυτή επιβεβαιώνεται καθημερινά, γιατί η περιοχή μας καλύπτει ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Ειδικότερα, το Τροβάτο προσφέρεται: ...
- Για τους λάτρεις της ομορφιάς: Η περιοχή μας είναι από τις γραφικότερες όχι μόνο των Αγράφων, αλλά και της χώρας μας γενικότερα. Το χωριό, που απλώνεται σε συνοικισμούς, ανάλογα με το ανάγλυφο του εδάφους, προβάλλει ως ένας εξαίσιος ζωγραφικός πίνακας, που καλλιτέχνησε η φύση βάζοντας τη μεγαλύτερη μαεστρία της. Όπου και να σταθεί ο ταξιδιώτης, στα Καβάκια, στον Αη Θανάση, στους Αγίους Θεοδώρους ή στον Κάτω Μαχαλά θα ατενίσει τα πανέμορφα βουνά που κρατούν το Τροβάτο στοργικά στην αγκαλιά τους. Εδώ ο φυσιολάτρης και ο λάτρης της ομορφιάς θα συνειδητοποιήσει πως το Τροβάτο είναι το μέρος που βιώνεις την ομορφιά, μαγεύεται το βλέμμα σου και θέλγεται η ψυχή σου. Εδώ ο καλλιτέχνης εμπνέεται, ο διανοούμενος στοχάζεται και ο απλός άνθρωπος απολαμβάνει τη μεθυστική ομορφιά του τοπίου.
- Για τους περιπατητές και ορειβάτες: Θα χαρούν τη διαύγεια της φύσης, τις ήμερες πλαγιές, τις όμορφες βρυσούλες με τα κρυστάλλινα νερά, τις γραφικές λαγκαδιές κι αν έχουν περισσότερο κουράγιο και αντοχή μπορούν να επισκεφτούν τα μέρη που είχαν τις στάνες τους οι Σαρακατσάνοι (Τσιρλιάρα, Ακρίβου, Φτερούσιο, Ραγάζια, Χιόνω κ.ά.), να περπατήσουν στο Μορφοπλάι, ν’ ανεβούν μέχρι την κορυφή του Ντεληδήμου (υψόμ. 2163μ) ή της Τσουκασιάκας (υψόμ.1955μ.). Εκεί θα νιώσουν το μεγαλείο του ύψους κι από εκεί θα χαρούν τον απέραντο ορίζοντα και θα κατοπτεύσουν τις γύρω όμορφες περιοχές, που ξεχύνονται μπροστά τους, και θα πλανηθεί το βλέμμα τους στην απεραντοσύνη. Θα δουν πανοραμικά τα όμορφα Βραγγιανά, τα Πιγκιανά με τους γραφικούς συνοικισμούς τους, αλλά και πολλά άλλα πανέμορφα τοπία του δήμου Απεραντίων και Αχελώου. Από εδώ θα διαπιστώσουν, επίσης, ότι το Μορφοπλάι με τις όμορες περιοχές αποτελεί ιδανικό μέρος για τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου.
- Για τους φιλομαθείς, τους λάτρεις της ιστορίας και τους θρησκευόμενους: Η ιστορία της περιοχής είναι μακραίωνη και τα μνημεία της καταμαρτυρούν την προσφορά τους στο Έθνος και στην Ορθοδοξία. Το μοναστήρι της Παναγίας, που ιδρύθηκε περί το τέλος του 16ου αιώνα, αποτέλεσε για πολλά χρόνια λίκνο μάθησης και σ’ αυτό μαθήτευσε και ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός, ο μετέπειτα μεγάλος Δάσκαλος του Γένους και ιδρυτής του Ελληνομουσείου των Αγράφων στη Γούβα Βραγγιανών. Στην περιοχή αυτή του μοναστηριού συνταιριάζεται απόλυτα και αρμονικά η μεγαλοπρέπεια της φύσης με την ιεροπρέπεια του χώρου. Στο μέρος αυτό ο προσκυνητής εξιλεώνεται ψυχικά, ασκεί αυτοκριτική, αποβάλλει τα ψυχοφθόρα πάθη, αισθάνεται την ανθρώπινη μηδαμινότητά του μπροστά στο θείο Μεγαλείο, αίρεται πάνω από τα εγκόσμια, νιώθει κοντά στο Θεό, αποκαθαίρεται και λυτρώνεται. Αλλά και ο ναός του Αγίου Δημητρίου αποτελεί μνημείο κεφαλαιώδους σημασίας. Στον Άγιο Δημήτριο φυλάσσεται ο Τίμιος Σταυρός, το σπουδαίο αυτό κειμήλιο, ο προστάτης των Απανταχού Τροβατιανών. Αυτή, επίσης, η εκκλησία συνδέεται με τη νεότερη Ιστορία μας, γιατί σ’ αυτή λειτούργησε το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο (Αύγουστος – Σεπτέμβριος 1944), στο οποίο δίδαξαν πνευματικές κορυφές, όπως ο Κώστας Σταματίου και ο Μιχάλης Παπαμαύρος, και από το οποίο αποφοίτησαν οι πρώτοι δάσκαλοι της Ελεύθερης Ελλάδας. Ακόμη, το μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (μέσα του 17ου αιώνα), η Αγία Απάντα με την θαυμάσια ιστορία της, καθώς και τα άλλα θρησκευτικά μνημεία δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να μυηθεί στην ιστορία και στις παραδόσεις του τόπου, αλλά και να προσευχηθεί.
- Για όσους θέλουν να δουν ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο: Θα θαυμάσουν ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, την Πιασμένη Γη ή το Γεφύρι της Αγάπης, όπως λέγεται. Εδώ η φύση βάλθηκε να μας αφήσει άναυδους. Δημιούργησε ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που κόβει την ανάσα του επισκέπτη. Ο τροβατιανοί, μη μπορώντας να εξηγήσουν τη δημιουργία του γεφυριού που ενώνει τις απέναντι όχθες του ποταμού, αρκούνται να αναφέρουν την παράδοση, όπως την άκουσαν από τους πιο ηλικιωμένους. Η παράδοση αποδίδει τη δημιουργία του γεφυριού στην Παναγία, που εισάκουσε την παράκληση δύο ερωτευμένων παιδιών. Η Παναγία σχημάτισε γεφύρι, για να μπορέσουν ν’ ανταμωθούν οι ερωτευμένοι, που βρίσκονταν στις απέναντι όχθες, και το ποτάμι, που τότε είχε πολύ νερό, δεν τους επέτρεπε να συναντηθούν. Είναι, λοιπόν, το γεφύρι αυτό δημιούργημα της Αγάπης και γι’ αυτό σύμφωνα με την παράδοση στο γεφύρι αυτό έδιναν όρκο αιώνιας αγάπης οι ερωτευμένοι. Άλλοι, πάλι, στέκονταν στη μέση του γεφυριού και έκαναν ευχές, για να βρουν ανταπόκριση στην αγάπη τους. Τους επισκέπτες του χώρου αυτού δε θα τους καταπλήξει μόνο το γεωλογικό αυτό φαινόμενο ως θέαμα, αλλά και θα τους γοητεύσει το πανέμορφο τοπίο, θα αισθανθούν την περίεργη έλξη από τον περιβάλλοντα χώρο και θα νιώσουν έντονα την αύρα της ενεργειακής του επίδρασης. Εκτιμώ πως θα είναι σοβαρή παράλειψη, αν ο επισκέπτης του Τροβάτου, ερωτευμένος ή μη, δεν επισκεφτεί το Γεφύρι τηςΑγάπης . Θα είναι μια εξαίσια εμπειρία, που θα χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη του.
- Για όσους αγαπούν τη βιοποικιλότητα: Εκεί θα γνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, θα ακούσουν το τραγούδι της πέρδικας και θα χαρούν το πέταγμα του σταυραετού. Εκεί θα μυρίσουν μούσχο και άλλα αρωματικά φυτά, θα μαζέψουν τσάι, θα γνωρίσουν πλήθος άλλων βοτάνων, θα καμαρώσουν τα πανύψηλα έλατα και πλήθος άλλων δένδρων, όπως καρυδιές, καστανιές, κερασιές, λυγερόκορμες λεπτοκαρυές, κορομηλιές, αγριομηλιές, αρωματικά κέδρα, αιωνόβια πλατάνια κ.ά.π.
Οι πιο πάνω λόγοι είναι μόνο μερικοί από αυτούς που μπορούν να παρακινήσουν έναν επισκέπτη να επισκεφτεί το χωριό μας. Αν, μάλιστα, στους πιο πάνω ενδεικτικά αναφερόμενους λόγους προσθέσουμε και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, τότε εύκολα μπορεί κανείς ν’ αντιληφθεί γιατί το Τροβάτο είναι ένας τόπος ιδανικός ακόμη και για τον πιο απαιτητικό και ανήσυχο ταξιδευτή. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι ένα ταξίδι στο Τροβάτο είναι ένα ταξίδι στη χώρα της ομορφιάς και ένα προσκύνημα στην ιστορία.
Εμείς οι Τροβατιανοί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε τυχεροί για τον τόπο που μας έλαχε. Έχουμε όμως χρέος να τον αξιοποιήσουμε καλύτερα και με κάθε τρόπο να τον αναδείξουμε περισσότερο και να τον κάνουμε ευρύτερα γνωστό. Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Τροβάτου καταβάλλει γι’ αυτό φιλότιμη και αξιέπαινη προσπάθεια και οφείλουμε όλοι μας να τον συνδράμουμε. Ωστόσο, η ανάδειξη του τόπου μας αποτελεί πρόκληση και υποχρέωση για καθένα Τροβατιανό ξεχωριστά.
1 σχόλιο:
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΤΡΟΒΑΤΟ
Δημοσίευση σχολίου