Η τακτική σωματική άσκηση προστατεύει από το κρυολόγημα
Γυμναστείτε τακτικά και πείτε αντίο στο κρυολόγημα





Οι ανθρωποι που γυμνάζονται συχνά, είναι λιγότερο πιθανό να κρυολογήσουν ή, όταν κρυολογούν, τα συμπτώματά τους είναι πιο ελαφριά...





...σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.
Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον Δρ Ντέηβιντ Νίμαν, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν επί τρεις μήνες τις περιπτώσεις 1.000 ατόμων ηλικίας 18-85 ετών και συμπέραναν ότι όσοι ασκούνται σε τακτική βάση, μειώνουν σχεδόν κατά το ήμισυ (50%) τις πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο ιό κρυολογήματος ή, αν κρυώσουν, να έχουν ήπια συμπτώματα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανώς αυτό συμβαίνει, επειδή η άσκηση βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τους ιούς με τα αμυντικά κύτταρά του. Η φυσική δραστηριότητα ενεργοποιεί προσωρινά -για λίγες ώρες- το κυτταρικό οπλοστάσιο του οργανισμού, βοηθώντας τον να μην κολλήσει κάποιο ιό.
Μάλιστα οι ερευνητές βρήκαν ότι δεν χρειάζεται καν να κάνει κάποιος εντατική άσκηση, αρκεί να θεωρεί ότι βρίσκεται σε σχετικά καλή φυσική κατάσταση.
Οι ενήλικες παθαίνουν δύο έως πέντε κρυολογήματα κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Ελάχιστοι άνθρωποι δεν κρυολογούν καθόλου μέσα σε μια χρονιά.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πάντως πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς (περισσότερη φυσική δραστηριότητα), ώστε να τα αποφύγει ή να τα περάσει πιο ελαφριά.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (που έχουν περισσότερα αντισώματα), οι άνδρες και οι παντρεμένοι (ίσως επειδή βγαίνουν πιο αραιά έξω και συναντούν λιγότερους ανθρώπους, πηγές πιθανής μόλυνσης), καθώς και όσοι τρώνε πολλά φρούτα, φαίνεται να κρυολογούν λιγότερο συχνά. Όσοι έχουν παιδιά ή εργάζονται κοντά σε αυτά, εκτίθενται σε περισσότερα κρυολογήματα.
Όμως η σωματική άσκηση και η αντίληψη που έχει κανείς για τη φυσική του κατάσταση, φαίνεται να είναι ακόμα πιο σημαντικοί παράγοντες για την προστασία από τα κρυολογήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: