Δημήτρης Τάτσης
Δήμαρχος  νέου δήμου Αγράφων

Βρήκαμε χρέη 7,5 εκατ. ευρώ

Αποκαλύπτει κακοδιαχείριση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. "... βρήκαμε και 1 εκατ. ευρώ "μαύρα". Χρέη χωρίς χαρτιά και συμφωνητικά", λέει.
"Αγανακτισμένος" και ο δήμαρχος Αγράφων. Μιλάει για όλους και για όλα σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στα "Ευρυτανικά Νέα", την πρώτη του μετά την εκλογή του ως δήμαρχος Αγράφων. Στο τέλος όμως δηλώνει αισιόδοξος. "Θα δώσουμε τη μάχη μας. Προσπαθούμε τώρα να νοικοκυρέψουμε τον δήμο",  τονίζει....




..Είστε δήμαρχος στη... μισή Ευρυτανία. Την πιο δύσκολη Ευρυτανία, όμως, από πλευράς οδικού δικτύου, πληθυσμού, ανάπτυξης κ.λπ. Ο κόσμος τι να περιμένει για τα επόμενα 3 χρόνια;
Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη αυτή. Είναι γεγονός ότι αναλάβαμε ένα δήμο με τεράστια προβλήματα λόγω έκτασης και εδάφους -είναι ορεινός, με δύσκολες καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους- αλλά και ένα δήμο ο οποίος στο σύνολό του έχει πολλά χρέη. Με την απογραφή που κάναμε διαπιστώσαμε ότι, εκτός από τον Απεράντιο, όλοι οι δήμοι χρωστούν. Αν και αρκετοί ήταν αυτοί που κατηγορούσαν τον πρώην δήμο Απεραντίων ότι χρωστούσε. Ωστόσο, δεν θα σταθώ σε αυτό.
Έχετε παραλάβει χρέη, τα οποία αγγίζουν τα 6-6,5 εκατ. ευρώ...
Έχουμε όντως ένα άνοιγμα, “επίσημο” πάνω από 6,5 εκατ. ευρώ και  ένα "ανεπίσημο" 1 εκατ. ευρώ ακόμη. Συνολικά 7,5 εκατ. χρωστά ο νέος δήμος. Δυστυχώς, υπήρχε μια κακοδιαχείριση στους δήμους, η οποία δεν ξέρω που οφείλεται. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει και ειδικά από ανθρώπους που είναι αρκετά χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ναι αλλά... μήπως η κακοδιαχείριση που λέτε προήλθε από υπερβάλλοντα ζήλο; Γιατί υπάρχουν και έργα που είναι σε εξέλιξη. Από εκεί προέρχονται και τα χρέη...
Εγώ δεν θα αναφερθώ στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία δημοπρατήθηκαν και ήταν από προγράμματα ΘΗΣΕΑ, ΟΠΑΑΧ (Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου) ή άλλους πόρους της Περιφέρειας. Θα σταθώ στα έσοδα των δήμων από τους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ. Εκεί υπήρχε κακοδιαχείριση, διότι όλοι ήξεραν εκ των προτέρων ότι υπήρχε ένα συγκεκριμένο ποσό ετησίως να διαχειριστούν. Δεν μπορεί να υπάρχει χρέος της τάξης του 1 εκατ. ευρώ μέσα στο 2010 και να είναι όλα αυτά από τη ΣΑΤΑ ή τους ΚΑΠ και να αφορούν προμήθειες και μικροέργα. Ένας από τους πέντε δήμους -δεν θέλω να αναφέρω ποιος- χρωστά μεγάλο ποσό, χωρίς ωστόσο να έχει πολλά έσοδα.
Τα οικονομικά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Πώς θα τα διαχειριστείτε;
Οι Αγραφιώτες θέλω να γνωρίζουν ότι θα κάνουμε σωστή διαχείριση και επιθυμούμε ένα «μάζεμα» και ένα νοικοκύρεμα. Η χώρα περνά μια δύσκολη οικονομική κρίση, το γνωρίζουν όλοι αυτό και κάνουν υπομονή. Να σας πω μόνο ότι πέρυσι δεν ήρθε, στο σύνολο του δήμου Αγράφων, ποσό 802.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ. Αυτά τα οφείλει η πολιτεία βάσει του προγραμματισμού.  
Υπάρχουν περιπτώσεις, όμως, που οι δήμοι ξέφυγαν και πάνω από τα όρια αυτά. Ευελπιστούμε ότι μέσα στο έτος ο δήμος θα ξεχρεώσει τους πάντες και τα πάντα, ανάλογα βέβαια και τα χρήματα που θα έρθουν. Μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει καθόλου πόροι, πέρα από τους ΚΑΠ που πληρώνονται οι μόνιμοι υπάλληλοι. Αν δεν έρθουν χρήματα, δεν υπάρχει η πιθανότητα να ξεχρεώσουμε.
Τις ημέρες αυτές εγκρίνατε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον προϋπολογισμό, ύψους 15 εκατ. ευρώ περίπου. Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός;
Ο νέος προϋπολογισμός, πέρα από τα τακτικά έσοδα, προβλέπει κάποια έργα που έχουμε καταθέσει ήδη στην περιφέρεια στο ΕΣΠΑ και τα ΟΠΑΑΧ -που έρχονται και αυτά στους δήμους μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου- και έργα του ΘΗΣΕΑ που υπήρχαν και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές, ενώ τα έργα έχουν τελειώσει στο σύνολό τους. Είναι αρκετοί οι εργολάβοι στους πρώην ΟΤΑ που περιμένουν να πληρωθούν. Όσα χρήματα έχουν έρθει μέχρι σήμερα, έχουν πληρωθεί και ευελπιστούμε να έρθουν και τα υπόλοιπα, καθώς και από έργα των ΟΠΑΑΧ, τα οποία έχουν μεταφερθεί και έχουν πάει στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων). Πέρα από τον προϋπολογισμό, μέχρι τέλος της χρονιάς θα καταθέσουμε και ένα ολοκληρωμένο 5ετες πρόγραμμα ανάπτυξης του δήμου μας, βάσει και των υποδείξεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Εκεί θα εξειδικεύσουμε και θα στοχεύσουμε τις δράσεις και το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε στην περιοχή μας. Το μόνο παρήγορο είναι ότι ο δήμος μας είναι μια παρθένα περιοχή και όποιες παρεμβάσεις γίνουν, θα γίνουν με μελέτη, μεγάλη προσοχή προς το περιβάλλον και θα είναι φιλικές προς τον άνθρωπο. Δεν θέλουμε να αναπτύξουμε μια περιοχή άναρχα, αλλά επιδιώκουμε μια ήπιας μορφής ανάπτυξη γύρω από την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Θέλουμε τουρίστες φυσιολάτρες, πάνω απ’ όλα, να αγαπούν την περιοχή και τη φύση. Ακόμη, θα επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε τη λίμνη, η οποία είναι πλέον ελεύθερη.
Μου απαντήσατε σύντομα σε όλες σχεδόν τις ερωτήσεις που ήθελα να θέσω. Για την κτηνοτροφία, τη λίμνη, τον τουρισμό. Θα θέλατε, όμως, να γίνετε λίγο πιο σαφής;
Καταρχάς, όσον αφορά τη λίμνη, αυτά τα χρόνια όλοι «φωνάζαμε» για την αξιοποίησή της. Είναι ένα κομμάτι που αξίζει να αξιοποιηθεί και πρέπει επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά. Εμείς ως δήμος θα στοχεύσουμε στις δράσεις που πρέπει να γίνουν πάνω στη λίμνη. Ζητάμε η πολιτεία να χρηματοδοτήσει έναν περιφερειακό άξονα κι από εκεί και πέρα να αναπτυχθούν με ιδιωτική πρωτοβουλία κάποιες δράσεις. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις ιδιωτών και θέλουμε τους ιδιώτες στην περιοχή αυτή να επενδύσουν, όπως προείπα, σε μια ήπιας μορφής δράση. Θέλουμε μια λίμνη πεντακάθαρη και πιστεύω πως έχει να δώσει πολλά στους πολίτες. Η κτηνοτροφία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην περιοχή. Εγώ, ως πρώην δήμαρχος Απεραντίων, είχα κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και πάνω από 30 νέοι αγρότες και αγρότισσες εντάχθηκαν σε προγράμματα. Εμείς τους στηρίζουμε και τους βοηθούμε να εκσυγχρονίζουν τις μονάδες τους με τις ανάλογες υποδομές, δρόμους, νερό, ρεύμα όπου μπορούμε.
Παράλληλα, διαθέτουμε και την αγροτική καλλιέργεια. Έχουμε δύο μεγάλα αρδευτικά -των Τοπολιάνων και των Δαφνούλας, Νέου Αργυρίου- τα οποία κάνουν μια τεράστια προσπάθεια φέτος. Έχουμε αναθέσει σε ειδικούς να κάνουν έλεγχο σε όλα τα έργα και προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε και να τα εκσυγχρονίσουμε, ούτως ώστε οι άνθρωποι να στραφούν και προς άλλες καλλιέργειες. Είμαστε σε επαφή με μια ομάδα επιστημόνων, η οποία θα έρθει στην περιοχή για να συζητήσει με τους ανθρώπους προς ποια κατεύθυνση να στραφούν. Ως δήμος, δίνουμε μάχη ώστε ό,τι έχει σχέση με τις υποδομές να είναι άρτιο προς χρήση από τους δημότες. Από εκεί και πέρα, είναι απόφαση των ίδιων το τι θα κάνουν.
Ο τουρισμός, η αξιοποίηση της λίμνης, η κτηνοτροφία και η γεωργία, θα κρατήσουν τον κόσμο στον τόπο;
Βεβαίως θα τον κρατήσουν και θα φέρουν κι άλλο κόσμο. Περιττό να σας πω ότι όσο καιρό είμαι στον νέο δήμο Αγράφων, δέχομαι πάνω από 10 με 15 τηλεφωνήματα ημερησίως από νέους ανθρώπους, από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι επιθυμούν να επιστέψουν στις περιοχές τους για να δραστηριοποιηθούν εδώ.  Σε αυτό θέλουμε να στοχεύσουμε. Να «ανοίξουμε» κάποιες δουλειές γύρω από όλα αυτά τα θέματα, τα οποία θα κάνουν κάποιους να επιστρέψουν στον τόπο που αγαπούν.
Οι τομείς της Υγείας και της Παιδείας πλέον είναι στα χέρια σας. Σχετικά με το θέμα της Υγείας, στο Πολυδύναμο Ιατρείο στη Γρανίτσα και στο Κέντρο Υγείας Φραγκίστας υπάρχουν πολλά προβλήματα. Στην Παιδεία, πάλι, το υπουργείο συγχωνεύει και κλείνει σχολεία...
Πρώτα, θα αναφερθώ στην Υγεία. Είμαστε στενοχωρημένοι το διάστημα αυτό γιατί το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας ποτέ δεν επανδρώθηκε με όλες τις ειδικότητες των γιατρών που προβλέπονται. Σε επαφή που είχα πριν λίγο καιρό με τον διοικητή του Νοσοκομείου Καρπενησίου, μου είχε ζητήσει να κάνουμε μια μελέτη για τη διαμόρφωση του χώρου κ.λπ. Πέρα από αυτό, όμως, πρέπει να υπάρχουν γιατροί, ασθενοφόρα κ.λπ.  Όσον αφορά το Πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας, πριν λίγες ημέρες η διοίκηση του Νοσοκομείου Καρπενησίου μας απογοήτευσε πλήρως. Εδώ και καιρό είχαμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη μελέτη, της τάξης των 500.000 ευρώ περίπου. Ήμασταν οι μόνοι που καταθέσαμε μελέτη στο μέτρο για την Υγεία. Κανείς άλλος από την περιφέρεια. Τα μισά χρήματα αφορούσαν τον εξοπλισμό και τα υπόλοιπα την ανακαίνιση του παλαιού κτηρίου.  Δυστυχώς, πριν λίγες ημέρες, η διοίκηση του Γ.Ν. Καρπενησίου αποφάσισε ότι δεν συνηγορεί στη μελέτη αυτή. Ο λόγος ήταν ότι έπρεπε να συνταχθεί πάλι από κοινού και ότι ο εξοπλισμός ήταν υπερβολικός. Εμείς δεν κάναμε μόνοι μας τη μελέτη, αλλά έγινε από ειδικούς επιστήμονες. Από τη στιγμή που υπάρχει το Πολυδύναμο με 5 θέσεις στη Γρανίτσα και εγκρίθηκε και διορίστηκε και μόνιμος γιατρός, είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να βοηθήσει. Περιττό να σας πω ότι την περασμένη εβδομάδα πέθαναν δύο κτηνοτρόφοι στον δήμο Αγράφων και τον δήμο Ασπροποτάμου και αγροτικός γιατρός δεν υπήρχε. Δεν υπονοώ τίποτα. Αν υπήρχε όμως ο γιατρός ίσως τους παρεχόταν κάποια βοήθεια και δεν είχαν τελικά την κατάληξη αυτή. Σχετικά με την Παιδεία τώρα, έχουμε ενοχλήσει αρκετές φορές το υπουργείο, την Περιφέρεια, τους πάντες. Καταρχάς, θα μιλήσω για τον δήμο Αγράφων, για τον οποίο γνωρίζω.
Αν γινόντουσαν 3-4 σχολικά συγκροτήματα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με όλες τις ειδικότητες, θα συμφωνούσα να κλείσουν τα σχολεία και να μείνουν τα μισά. Αλλά όταν κλείνουν μονοθέσια και τα παιδιά αναγκάζονται να πάνε σε άλλα μονοθέσια, δεν μπορώ να συμφωνήσω, γιατί αυτό δεν σημαίνει αναβάθμιση της παιδείας.
Πάντως, στα θέματα αυτά, δεν βλέπω να έχετε σημαντική δυνατότητα παρέμβασης. Παρόλο που έχουν μεγαλώσει οι δήμοι κι έχουν δοθεί αρμοδιότητες, βλέπω ότι είμαστε πάλι εγκλωβισμένοι στις αποφάσεις των υπουργείων…
Δυστυχώς, παρόλο που λένε ότι όλα αυτά έρχονται στους δήμους, οι αποφάσεις παίρνονται σε κεντρικό επίπεδο. Μας ζήτησαν να καταθέσουμε την άποψή μας, την καταθέσαμε τεκμηριωμένη, αλλά δεν εισακουστήκαμε.
Ακόμη, ένα θέμα το οποίο αναλάβατε είναι το πυροσβεστικό κλιμάκιο. Εκεί τι περιμένετε;
Στον τομέα αυτό είχε εγκριθεί και δημιουργηθεί στη Γρανίτσα πυροσβεστικό κλιμάκιο με 15 θέσεις. Εμείς από την πλευρά μας είχαμε υποσχεθεί στο αρμόδιο υπουργείο ότι θα αναλάβουμε να φτιάξουμε ένα κτήριο αξιοπρεπές, το οποίο τελικά χρηματοδοτήσαμε με 120.000 ευρώ. Το κτήριο είναι έτοιμο και το μόνο που μένει είναι να επανδρωθεί. Πριν από 1,5 μήνα περίπου είχαμε μια σύσκεψη στην περιφέρεια σχετικά με την πυρασφάλεια, όπου παρέστησαν ο αρμόδιος υπουργός και ο αρχηγός της πυροσβεστικής. Σε μια παρέμβαση που έκανα, είπα ότι το κλιμάκιο αυτό είναι αναγκαίο στην περιοχής μας.
Ως δήμος Απεραντίων, κάναμε μια προσπάθεια, φτιάξαμε το κτήριο και δαπανήσαμε κάποια χρήματα. Ο αρχηγός της πυροσβεστικής υποσχέθηκε ότι αν δεν προλάβουμε να το επανδρώσουμε φέτος, θα σταλεί σίγουρα πυροσβεστικό όχημα και κάποιο προσωπικό. Δυστυχώς τη στιγμή αυτή είναι κλειστό και βρισκόμαστε στο καλοκαίρι. Όλη η περιοχή του δήμου Απεραντίων είναι ένα μεγάλο πευκοδάσος. Το Δασαρχείο είχε φυτέψει χιλιάδες πεύκα στη Βούλπη, τα Χρύσοβα, το Λογγίτσι, τη Γρανίτσα, τα Λεπιανά. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη έκταση και ανά πάσα στιγμή εγκυμονεί ο κίνδυνος της πυρκαγιάς.
Δεν μπορεί να φτάσει το αυτοκίνητο από το Καρπενήσι στη Γρανίτσα ή τα Κέδρα που είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό. Είχαμε πριν λίγες ημέρες μια πυρκαγιά στο Λημέρι, όπου κάηκε ένας βοηθητικός χώρος ιδιώτη. Όταν έφτασε το πυροσβεστικο κλιμάκιο από το Καρπενήσι, η φωτιά είχε κάψει τα πάντα.
Να σας ρωτήσω τώρα για τα σκουπίδια. Μέχρι τέλος του μήνα πρέπει να κλείσετε και εσείς τον σκουπιδότοπο που έχετε. Τι θα κάνετε πάνω σε αυτό το ζήτημα;
Εμείς σε μια άλλη σύσκεψη που είχαμε στην Περιφέρεια με την αρμόδια υφυπουργό, η οποία σήμερα δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση, κάναμε μια συζήτηση σε επίπεδο νομού, αλλά και δήμου. Η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γερακούδη μας ενημέρωσε ότι θα βγει μέτρο χρηματοδότησης μελέτης για σταθμούς μεταφόρτωσης. Συζητήσαμε και με τον δήμαρχο Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη να κάνουμε από ένα σταθμό μεταφόρτωσης. Ένας να γίνει στον δήμο Αγράφων και ένας στον δήμο Καρπενησίου. Εγώ προσωπικά είχα κάνει και μια συζήτηση με τον δήμαρχο Αμφιλοχίας να πηγαίνουμε τα σκουπίδια στην Αιτωλοακαρνανία.  Το μέτρο βγήκε τις προηγούμενες ημέρες στον αέρα και εμείς πρέπει να καταθέσουμε μέσα στην εβδομάδα το τεχνικό δελτίο για να χρηματοδοτηθεί ο σταθμός και από εκεί και πέρα να δούμε που θα πάμε τα σκουπίδια. Ο σταθμός, βέβαια, δεν έχει αποφασιστεί που θα γίνει. Να πούμε ότι δεν θα είναι ένας ανεξέλεγκτος ΧΑΔΑ.
Θα βρούμε ένα χώρο, σε σημείο βέβαια να μην φαίνεται, να μην υπάρχουν υδροφόροι ορίζοντες κ.λπ., αλλά εκεί θα είναι ένας χώρος, ο οποίος θα είναι περιφραγμένος, θα συγκεντρώνουμε εκεί τα σκουπίδια και στη συνέχεια θα τα διοχετεύουμε προς όποια κατεύθυνση μας υποδείξει η Περιφέρεια και το αρμόδιο υπουργείο.
Εμείς θα καταθέσουμε τις επόμενες ημέρες το τεχνικό δελτίο, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχουμε γρήγορες διαδικασίες.
Ποια η θέση σας για τα αιολικά πάρκα, τα οποία οσονούπω θα κατασκευαστούν; Αναφέρομαι στα δύο έργα στα Άγραφα, για τα οποία εσείς κάνατε μια ένσταση, για να μην συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο...
Εμείς ενημερωθήκαμε μια μέρα πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι θα συζητηθεί αυτό το θέμα. Συντάξαμε ένα έγγραφο, το οποίο θα σταλεί στη ΡΑΕ τις ημέρες αυτές, ώστε να λάβουμε γνώση για το τι έχει κατατεθεί γύρω από αιολικά και υδροηλεκτρικά για να ξέρουμε τι θα γίνει σε όλο τον δήμο μας.
Όσον αφορά τώρα τα δύο αιολικά πάρκα στα Άγραφα, γνωρίζετε από παλιά τη θέση μου. Δεν ήμουν κάθετα αρνητικός σε όλα, απλά έλεγα πως πρέπει να υπάρξει χωροθέτηση. Από τη μια είναι ένα έσοδο για τον δήμο, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε σε ένα δήμο που εμείς θέλουμε να λειτουργεί με άλλες κατευθύνσεις, να γίνει χώρος ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης του αιολικού ή υδροηλεκτρικού δυναμικού.
Όπως ξέρετε η ΤΕΡΝΑ έχει κατασκευάσει και αυτή ένα έργο στον Αχελώο. Εμείς θα το δούμε στο σύνολο. Η προσωπική μου θέση είναι να γίνουν κάποια έργα και ο δήμος να έχει κάποια έσοδα, αλλά πρέπει να υπάρξει χωροθέτηση.

Σας... "συγκινεί" το 3% που θα λαμβάνει ο δήμος; Πρόκειται για έσοδα της τάξης των 45.000 ευρώ περίπου το μήνα.
Σαφώς και όχι. Κάποτε είχαμε ζητήσει ως ΚΕΔΚΕ το 10%, αλλά μετά, δια νόμου, πέρασε το 3%. Εμείς ως δήμος, θα το συζητήσουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να με εξουσιοδοτήσει, θα διεκδικήσουμε από τη ΔΕΗ αντισταθμιστικά οφέλη σε ότι έχει σχέση με τα νερά του δήμου μας. Όλα αυτά τα χρόνια τα αξιοποιούσε η ΔΕΗ και οι δήμοι δεν έπαιρναν τίποτα. Τώρα, μετά την απελευθέρωση, όμως, θέλω να αναθέσουμε σε μια ομάδα δικηγόρων το θέμα αυτό, ώστε να έχουμε έσοδα στην περιοχή μας.

Πολλά τα προβλήματα όμως και στο οδικό δίκτυο. Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας;
Είναι γεγονός ότι το οδικό δίκτυο έχει κάποια προβλήματα σε ορισμένα σημεία.
Στην περιοχή του πρώην δήμου Αγράφων δημοπρατήθηκε και ξεκινάει το δεύτερο κομμάτι, ενώ το πρώτο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.
Έχουμε καλέσει την περιφέρεια, η οποία μας είπε πως έχει κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο και θα δημοπρατήσει ξανά το κομμάτι με 1 εκατ. ευρώ ή θα το κατασκευάσει η τράπεζα, διότι είναι εγγυήτρια και έτσι θα τελειώσει το πρώτο κομμάτι. Στο δεύτερο τμήμα, το οποίο έχει δημοπρατηθεί επί νομαρχίας Κώστα Κοντογεώργου, η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει δειλά - δειλά κάποιες κινήσεις, αν και υπάρχει κάποιο εμπόδιο με το κτήμα Κατσιφού και τις απαλλοτριώσεις και έτσι θα αρχίσει η κατασκευή από πιο πάνω τελικά.
Όσον αφορά τώρα τον κεντρικό οδικό άξονα, υπάρχουν κάποια σημεία, όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Για παράδειγμα στα τμήματα Βούλπη - Λημέρι, Κοψέικα – Τριπόταμος, Ραπτόπουλο - Πρασιά, αλλά και στο Λιθοχώρι. Μεγάλο είναι και το πρόβλημα στην Επισκοπή, όπου πέρυσι το χειμώνα είχε κοπεί τελείως ο δρόμος, λόγω κατολισθήσεων, όπως επίσης και ο δρόμος ανάμεσα σε Άγιο Γεώργιο και Παλαιοχώρι, για τον οποίο μάλιστα έχουμε στείλει έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες. Για να γίνουν, όμως, οι σωστές παρεμβάσεις στους εν λόγω δρόμους, χρειάζονται μελέτες και χρήματα. Δεν είμαστε της άποψης ότι ένας δρόμος ανήκει στην περιφέρεια ή στον δήμο. Πιστεύω πως όπου μπορούμε και εμείς, με τα τεχνικά μέσα που διαθέτουμε, θα βοηθήσουμε.

Αν όμως δεν βρείτε χρήματα από το κράτος, θα αναγκαστείτε να επιβάλλετε φόρους στους πολίτες…
Να φορολογήσεις τι και ποιον όμως; Το θέμα είναι ότι το κράτος πρέπει να σκύψει πάνω από τα προβλήματα μας, με τις δυσκολίες βεβαίως που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα. Παρ’ ότι  όμως, βρισκόμαστε ήδη στον έκτο μήνα τα μόνα χρήματα που έχουν δοθεί στους δήμους είναι οι ΚΑΠ.

Άρα, να μην σας ρωτήσω καθόλου για νέα έργα, φέτος τουλάχιστον…
Εμείς έχουμε ήδη ψηφίσει ένα μικρό τεχνικό πρόγραμμα, αλλά σκοπεύουμε να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο πενταετές πρόγραμμα, κάτι το οποίο μας το ζητάει και το υπουργείο.

Βέβαια, αυτό το 5ετες πρόγραμμα ακούγεται πολύ θεωρητικό, σαν έκθεση ιδεών…
Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε και θα διεκδικήσουμε τα χρήματα όταν ανοίξει το ΕΣΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει πολλά χρήματα στη χώρα μας, κοντά στα 24 δις ευρώ και ένα μέρος από αυτά το διεκδικούμε και εμείς.

Υπάρχει πιθανότητα μελλοντικά να αποκτήσει ο δήμος Αγράφων διαχειριστική επάρκεια;
Ο δήμος Αγράφων θα αποκτήσει πολύ σύντομα διαχειριστική επάρκεια. Δημιουργούμε μάλιστα την δική μας Τεχνική Υπηρεσία και έχουμε συνάψει ήδη συνεργασία με τον δήμο Καρπενησίου.

Οι υπηρεσίες του δήμου έχουν επαρκές προσωπικό;
Διαθέτουμε Οικονομική Υπηρεσία, ενώ η Τεχνική Υπηρεσία, όπως σας είπα, θα γίνει. Πολεοδομία θα φτιάξουμε μέσα στα 2 χρόνια που προβλέπει ο νόμος. Όλες τις άλλες υπηρεσίες τις προβλέπουμε στον Οργανισμό και μέσα από το υπάρχον προσωπικό θα τοποθετηθεί ο κάθε υπάλληλος στο ανάλογο πόστο.

Πόσοι υπάλληλοι απασχολούνται τώρα;
Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 37 μόνιμους υπαλλήλους. Είναι λίγοι, αλλά πρόκειται για αξιόλογο προσωπικό, το οποίο συμβάλλει τα μέγιστα στην ανασύνταξη του δήμου Αγράφων. Επίσης έχουμε και άλλες 12 καθαρίστριες των σχολείων.

Είναι λοιπόν κομβικής σημασίας η θητεία σας για την ανασυγκρότηση και προετοιμασία του δήμου για την υπόλοιπη 5ετία. Θα είστε υποψήφιος δήμαρχος και τα επόμενα χρόνια;
Είναι πάρα πολύ νωρίς για να συζητάμε κάτι τέτοιο. Στην πορεία θα δούμε αυτό το ενδεχόμενο.

Φαντάζομαι πως ο προγραμματισμός σας δεν έχει «ημερομηνία λήξεως». Σχεδιάζετε δηλαδή και πιο μακροπρόθεσμα…
Είμαι υποχρεωμένος, επειδή μάλιστα μένω στην περιοχή, να συμβάλλω τα μέγιστα ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος προγραμματισμός με ειδικούς συνεργάτες και επιστήμονες. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι χρειάζονται πόροι για να γίνουν σωστά πράγματα και αυτούς θα τους διεκδικήσουμε.

Πολλή κουβέντα γίνεται για πιθανή μεταφορά της έδρας του δήμου Αγράφων. Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα;
Δεν έχω θέσει τη γνώμη μου σχετικά με την έδρα του δήμου. Με ενδιαφέρει πρωτίστως να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες όσο το δυνατόν καλύτερα και να εξυπηρετείται ο πολίτης. Αυτός είναι ο ρόλος μας· η εξυπηρέτηση του πολίτη. Εφαρμόζω ακριβώς όλα όσα είχα δεσμευθεί προεκλογικά. Κανένας από τους πρώην ΟΤΑ δεν θα κλείσει. Το προσωπικό θα μείνει και θα υπάρχουν αποκεντρωμένες υπηρεσίες σε όλες τις πρώην έδρες.

Οι υπηρεσίες του δήμου μοιάζουν όμως λίγο …σκόρπιες.
Όλες οι έδρες του δήμου Αγράφων συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός ηλεκτρονικού online συστήματος και έτσι δεν υπάρχουν προβλήματα. Βέβαια, ο χώρος, οι κτηριακές εγκαταστάσεις δεν είναι οι ενδεδειγμένες. Δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή. Εάν υπάρξουν στο μέλλον τα χρήματα, θα δούμε τι μπορεί να γίνει.
ÿΠρόσφατα ολοκληρώθηκε η απογραφή του πληθυσμού. Πώς τα πήγατε;
Θα σας πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος. Διεψεύσθησαν κάποιοι κακόβουλοι που πίστευαν ότι ο πληθυσμός θα είναι κάτω από 10.000. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκαν, σύλλογοι, φορείς, δημοτικοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, ανώνυμοι και επώνυμοι πολίτες και ακόμη κάποιοι φίλοι που δεν έχουν σχέση με τον τόπο, αλλά τον αγαπούν και ήρθαν να απογραφούν εδώ. Στην τελευταία απογραφή, το 2001, ο νέος διευρυμένος δήμος είχε στο σύνολό του 13.600 άτομα, ενώ τώρα έχει πάει στις 14.600 περίπου. Και όπως ξέρετε και εσείς δεχτήκαμε πόλεμο ειδικά από την Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, κ.λπ.

Θα ήθελα το σχόλιό σας για τον κ. Κοτρωνιά, ο οποίος προέτρεψε, εκβιαστικά θα έλεγα, τους Ευρυτάνες της Φθιώτιδας να μην απογραφούν στα χωριά από τα οποία κατάγονται.
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι στη Φθιώτιδα διαμένουν μόνιμα πάρα πολλοί Ευρυτάνες, περίπου 20.000. Την περίοδο που πραγματοποιούνταν η απογραφή υπήρχαν κάποιες εντάσεις από μερικούς συναδέλφους, καθώς είναι λογικό να θέλουν να εγγράψουν στον τόπο τους όσο το δυνατόν πιο πολλούς. Η απογραφή όμως τώρα έληξε. Εμείς δεν «ξεσηκώσαμε» κανέναν για να έρθει να απογραφεί στα χωριά μας.
Θέλω να τονίσω ότι οι Ευρυτάνες που μένουν σε άλλες πόλεις, αλλά απογράφηκαν στα χωριά της Ευρυτανίας, έχουν σπίτια εδώ. Κάποιοι από αυτούς διαμένουν εδώ 6 ή 7 μήνες. Πού θα έπρεπε λοιπόν να απογραφούν; Δεν κατηγορώ παρ’ όλα αυτά κανέναν συνάδελφό μου, αλλά θα ήθελα να τους ζητήσω να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξυπηρετούν τους πολίτες όπως πρέπει.
ÿΕίστε ασφαλώς μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα του νομού. Ανήκετε επί χρόνια στη Νέα Δημοκρατία. Είναι όμως επίσης γνωστό πως διατηρείτε στενή φιλία με την Ντόρα Μπακογιάννη. Θα συνεχίσετε να ανήκετε πολιτικά στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας;
Δεν το κρύβω πως είμαι φίλος με την Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία έχω συνεργαστεί στο παρελθόν αρκετές φορές. Αυτή τη στιγμή είμαι όμως εκλεγμένος ανεξάρτητος δήμαρχος Αγράφων. Όλες τις φορές έχω εκλεγεί ως ανεξάρτητος. Βέβαια, είχα τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ή και άλλων πολιτικών χώρων. Αν κάποτε αποφασίσω να εμπλακώ στα πολιτικά, θα δηλώσω φυσικά το που θα ανήκω. Τονίζω και πάλι πως είμαι ανεξάρτητος δήμαρχος Αγράφων.

Βλέπω πως οι φιλίες είναι πιο ισχυρές…
Φιλίες διατηρώ με όλους τους πολιτικούς χώρους. Ο δήμαρχος «χτυπάει» παντού την πόρτα.
ΟΔημήτρης Τάτσης ανήκει πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία. Η φωτογραφία, από ομιλία του στη ΝΟΔΕ, όταν επισκέφθηκε την τοπική οργάνωση η Ντόρα Μπακογιάννη, ούσα υποψήφια για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Έκτοτε, βέβαια, άλλαξαν πολλά...

Ποια είναι η σχέση σας με τον κ. Μπακογιάννη, ο οποίος εκλέχθηκε με την πρώτη δήμαρχος Καρπενησίου και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά;
Διατηρώ άριστες σχέσεις με τον κ. Μπακογιάννη. Έχουμε καλή συνεργασία και επικοινωνούμε σε τακτική βάση. Είναι ένας νέος πολιτικός στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά διαθέτει οράματα και φιλοδοξίες. Του εύχομαι ό,τι καλύτερο για τον τόπο και για τον ίδιο προσωπικά, διότι εμείς πάνω απ’ όλα υπηρετούμε τον κόσμο. Σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος Καρπενησίου, κάτι το οποίο είναι σημαντικό ασφαλώς για τον τόπο.
Πώς κρίνετε το ότι ο κ. Μπακογιάννης προσχώρησε στο νέο κόμμα της μητέρας του; Ο ίδιος βέβαια δηλώνει ανεξάρτητος δήμαρχος.
Δεν θέλω να σχολιάσω και να κρίνω την απόφασή του αυτή. Η κα Ντόρα Μπακογιάννη είναι όμως μητέρα του και έτσι θα ήταν λίγο «βαρύ» και δύσκολο να αποφύγει να συμμετάσχει στο κόμμα αυτό. Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζω πως δεν εμπλέκεται κάπου αλλού στη «Δημοκρατική Συμμαχία» και συνεργάζεται με όλους, είτε αυτοί έχουν ενταχθεί στο κόμμα της κας Μπακογιάννη είτε όχι. Τον προτρέπω μάλιστα, φιλικά, να συνεχίσει να ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο και να «αγκαλιάζει» όλους τους ανθρώπους.

Πώς κρίνετε την πορεία του κ. Καρανίκα από το 2007 μέχρι σήμερα; Είναι μάλιστα και δημότης σας…
Είναι ένας πολιτικός ο οποίος κέρδισε τη συμπάθεια των Ευρυτάνων σε δύο απανωτές εκλογικές διαδικασίες. Θα ήθελα όμως τον βουλευτή μας πιο δυναμικό. Είναι τιμή μας που είναι δημότης Αγράφων και ευελπιστώ κι ο επόμενος βουλευτής να είναι από το δήμο μας… Έχω πει κατ’ ιδίαν στον κ. Καρανίκα ότι τον θέλω πιο αποφασιστικό, πιο δυναμικό. Η φωνή του θα έπρεπε να είναι πιο «δυνατή». Παρ’ όλα αυτά υπάρχει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με τον κ. Καρανίκα.
Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον κ. Τσιαμάκη, με τον οποίο μάλιστα παρά λίγο να είστε αντίπαλοι στις εκλογές; Εκείνη την εποχή υπήρξαν και κάποιες αψιμαχίες…
Ό,τι έχει κάνει ο καθένας στην πορεία του, μένει. Τον έχω στηρίξει καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, αλλά και σε προσωπικά ζητήματα. Δεν μπορώ να ξέρω τους λόγους για τους οποίους ήταν αντίθετος μαζί μου όταν είχε κατέβει υποψήφιος βουλευτής. Έχω μεγάλη καρδιά όμως. Δεν έχω κάτι προσωπικό με τον κ. Τσιαμάκη. Ο κριτής όλων μας είναι πάντα ο λαός. Είμαι υποχρεωμένος να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη την οποία μου έχει δείξει ο Ευρυτανικός λαός και να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των ανθρώπων των Αγράφων.
Ποια είναι η σχέση σας με τον… κοντοχωριανό σας και αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, κ. Βασίλη Καραμπά;
Με τον Βασίλη Καραμπά διατηρούμε άριστες σχέσεις. Είναι φίλος και εμπλέκεται και αυτός πολλά χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν μπορώ να τον κρίνω ακόμα στις νέες αρμοδιότητες του γιατί είναι νωρίς. Εκτιμώ πως αγαπά τον τόπο μας και ελπίζω να φροντίσει για αυτόν.
Για τον κ. Κοντογεώργο τι γνώμη έχετε;
Ο κ. Κοντογεώργος είναι ένας από τους πιο παλιούς φίλους και συνεργάτες που έχω. Έχει στηρίξει πολλές φορές ο ένας τον άλλον και του εύχομαι ό,τι καλύτερο. Θέλω να σκεφτεί καλά όμως ο,τιδήποτε κάνει από δω και πέρα και να το συζητήσει με τους φίλους του.
Σύντομα αναμένεται να παντρευτεί… Του προτείνετε να το σκεφτεί καλύτερα;
Κάθε άλλο! Με έχει καλέσει στον γάμο του και εκτός απροόπτου θα παραβρεθώ… Εννοώ πως πρέπει να σκεφτεί τις επόμενες κινήσεις του σε πολιτικό επίπεδο. Ο Κώστας έχει συμβάλλει αρκετά στον τόπο και δεν είναι ώρα να εγκαταλείψει. Η φωνή του, από τη θέση που βρίσκεται τώρα στην περιφέρεια, είναι απαραίτητη. Είναι έμπειρος πολιτικός και γνώστης των θεμάτων της Ευρυτανίας. Του λέω να συνεχίσει την πολιτική του πορεία.

Κλείνοντας, έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμα;
Θέλω να επαναλάβω τη δέσμευσή μου προς όλους τους δημότες των Αγράφων πως θα υπηρετήσω τον τόπο με ζήλο και αγάπη, στα μεγάλα και στα μικρά, στα εύκολα και στα δύσκολα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τα χρέη που “τρέχουν”, για να εξυγιανθεί ο δήμος Αγράφων. Να μπει στον ίσιο δρόμο και να μην βρεθεί ξανά σε δύσκολη κατάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: