Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΕΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΟΥ

 Τα Άγραφα στη διαδρομή της Ιστορίας  
03/03/2010  Ο επίλογος ενός πραγματικού άθλου γράφηκε την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010, στο ιστορικό Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, Αθήνα). Είναι το κατά κοινή ομολογία λίαν πετυχημένο τριήμερο επιστημονικό συνέδριο., που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αγράφων στις 8, 9 και 10 Αυγούστου 2008. Η  παρουσίαση των  πρακτικών του ιστορικού αυτού συνεδρίου, ενός δίτομου έργου πρωτόγνωρου στην ιστορία της περιοχής μας, έγινε με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης και σε συνεργασία με το Δήμο   Αγράφων.

     Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Μαρτίου 2010, στο ιστορικό Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης, που έχει εκδώσει το μνημειώδες αυτό έργο και σε συνεργασία με το Δήμο Αγράφων. 
Η αίθουσα είχε κατακλυσθεί από πλήθος κόσμου (σχεδόν τριακόσιοι και αρκετοί  όρθιοι).  Κατά τη διάρκεια της προσέλευσης παρουσιάστηκε φωτογραφικό οδοιπορικό στα Άγραφα με τον τίτλο «Εκεί, που πετούν οι αετοί», καθώς και σκηνές από τις συνεδριάσεις του Συνεδρίου των Αγράφων (Τροβάτο - Άγραφα - Μεγάλα Βραγγιανά)
     Την ομάδα των εισηγητών της παρουσίασης του 2τομου αυτού έργου αποτελούσαν οι κ.κ.: Γ. Αικατερινίδης, Δρ. Φιλολογίας, τ. Δ/ντής Ερευνών του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Παν. Κοντός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεν. Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αγαμέμνων Τσελίκας, Φιλόλογος, Παλαιογράφος, Προϊστάμενος του Ιστορικού και  Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, η κ. Λίτσα Χατζηφώτη, Αρχαιολόγος και Δημοσιογράφος και ο κ. Αθανάσιος Παλιούρας, Ομότιμος Καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος και συντόνισε την όλη εκδήλωση με θαυμάσιο τρόπο.
     Η έναρξη του προγράμματος έγινε από τον Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστα Παπαδόπουλο, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε το εκλεκτό ακροατήριο, ιδιαίτερα δε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος "γνώρισε τους Αγραφιώτες και ως μέλη της πνευματικής ποίμνης του στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, οι οποίοι παροικούν εκεί σε μεγάλες κοινότητες".  Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της πραγματοποίησης του Συνεδρίου στα Άγραφα, το οποίο δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε ως άθλος, και, ακολούθως, στην έγκαιρη και έγκυρη έκδοση των πρακτικών σε δύο (2) πολυσέλιδους  και καλαίσθητους τόμους, "οι οποίοι  σίγουρα θα αποτελέσουν την κρηπίδα, το εφαλτήριο για τους νέους  ερευνητές της τοπικής ιστορίας μας. 

Βέβαια, το περιεχόμενό τους δεν καλύπτει  ολόκληρη την ιστορία των Αγράφων, όμως είναι και πλέον σίγουρο πως αναδεικνύει ένα σημαντικό μέρος της ιστορικής ταυτότητας του τόπου αυτού και καλύπτει οπωσδήποτε πολλές σημαντικές πλευρές της".
       Ακολούθως, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Πανεπιστημιακό Καθηγητή και Πρόεδροτου ΕΥΚΕΣΕ κ. Κλεομένη Κουτσούκη, το Δήμο Αγράφων και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας για την ηθική και υλική στήριξη του Συνεδρίου, αλλά ιδιαίτερα δε τον Αγραφιώτη επιχειρηματία κ. Στέφανο Κωστούλα, τονίζοντας ότι, "μας στηρίζει σε όλες τις προσπάθειές μας και δικαιολογημένα, ανακηρύσσεται βάσει του Καταστατικού μας, ως πολύτιμος  ευεργέτης της Ένωσής μας".
   Τέλος, πρόσφερε συμβολικά μέσα στο ιστορικό Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής "στον Αγραφιώτικο λαό μέσω του θεσμικού εκπροσώπου του, του Δημάρχου Αγράφων κ.Χρήστου Μπούρα, το δίτομο μνημειώδες έργο ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
το οποίο περιλαμβάνει μέρος της πλούσιας ιστορίας  του τόπου αυτού και το οποίο σίγουρα θα αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη επιχειρημάτων για τη δικαίωση των προσπαθειών, ώστε τα Άγραφα να πάρουν την θέση που τους αξίζει στον σχεδιαζόμενο νέον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας μας".
      Ο δήμαρχος Αγράφων κ. Χρήστος Μπούρας αφού ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στο τριήμερο ιστορικό συνέδριο το καλοκαίρι του 2008, αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής των Αγράφων, και όπως είπε " … είναι μία ιστορία, μία διαδρομή στο διάβα των αιώνων που ποτέ δεν είχε καταγραφεί με όρους επιστημονικούς
τα πρακτικά του συνεδρίου αυτού, είναι κτήμα και πνευματική τροφή για όλους μας, μία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές των Αγραφιωτών και όλων των Ελλήνων …"
Για το σχέδιο Καλλικράτης και την διατήρηση του ονόματος του δήμου Αγράφων τόνισε ότι "… οτιδήποτε άλλο διαπεράσει το νου των εχόντων την ευθύνη της διοικητικής μεταρρύθμισης θα είναι κρίμα και άδικο και θα αποτελέσει ακρωτηριασμό της ιστορίας …"
  Ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας, αφού ευχαρίστησε την Πανευρυτανική Ένωση για την προσφορά της στη Ευρυτανία, αναφέρθηκε στην πνευματικότητα που αναπτύχθηκε στην περιοχή των Αγράφων και δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας δήμος από αυτούς που θα προκύψουν στο νομό μας θα ονομάζεται Άγραφα με μία υποσημείωση "... δεν μπορεί στο τόπο να δημιουργήσουμε ένα μικρό Μακεδονικό από τις γύρω περιοχές με συνώνυμα και συμπληρώματα τη στιγμή που το χωριό  Άγραφα ανήκει στην Ευρυτανία ..."
  Ο νομάρχης Ευρυτανίας κ Κώστας Κοντογεώργος,  συνεχάρη την Πανευρυτανική Ένωση και τον δραστήριο πρόεδρό της Κώστα Παπαδόπουλο και αναφέρθηκε στη νέα Διοικητική Διαίρεση της χώρας, δηλώνοντας ότι " ... δεν θα πετύχει αν δεν έχει την συγκατάθεση της πλειοψηφίας των πολιτών ... και τίποτα δεν χάνεται όταν οι πολίτες είναι υποψιασμένοι ... "
    Ο συντονιστής της εκδήλωσης Πανεπιστημιακός Καθηγητής κ. Αθανάσιος Παλιούρας κάλεσε στο βήμα τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο να απευθύνει σχετικό χαιρετισμό. Ο Μακαριότατος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση αυτή εντυπωσίασε το ακροατήριο με την ομιλία του και καταχειροκροτήθηκε.  Είπε μεταξύ άλλων: "Θα ήθελα να συγχαρώ όλη αυτήν την προσπάθεια, γιατί αυτό το 2τομο έργο είναι ένα απαύγασμα ενός κόπου, μιας πορείας, μιας συλλογικής εργασίας, μιας εργασίας, που μέσα από αυτή βλέπουμε την Ευρυτανία, τα  Άγραφα να παρελαύνουν στη φαντασία μας και να μας κάνουν συμμέτοχους στον πολιτισμό της περιοχής αυτής .... σε αυτό το απομονωμένο πράγματι μέρος υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είτε μένουν εκεί είτε σε άλλα μέρη της Ελλάδος, είτε είναι απόδημοι σε ξένες χώρες, το νήμα που τους συνδέει είναι η αγάπη για την Ευρυτανία. Και όπου υπάρχει η αγάπη για τον τόπο υπάρχουν και πηγές για δημιουργία ... ".
       Ακολούθησαν οι άρτιες και απόλυτα τεκμηριωμένες εισηγήσεις των παραπάνω ομιλητών, οι οποίες θα δημοσιευθούν στο περιοδικό «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ».
       Όπως προαναφέρθηκε, το εκλεκτό ακροατήριο ήταν πυκνότατο. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους, εκτός του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου και των βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα και  Νομάρχη κ. Κώστα Κοντογεώργου,  ήταν παρόντες και οι βουλευτές κ. κ. Νίκος Σαλαγιάννης (και τ. Υπουργός), Αθανάσιος Μπούρας (και τ. Υπουργός) και Κων/νος Καραγκούνης, εκπρόσωπος της κ. Ντόρας Μπακογιάννη,  οι τ. βουλευτές και Υπουργοί κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, κ. Κώστας  Τσιγαρίδας  και Ανδρέας Καραγκούνης, οι τ. βουλευτές κ.κ. Δημοσθένης Τσιαμάκης και Κώστας Παπαλέξης, ο Αντινομάρχης Πειραιά κ. Kων/νος Καρράς, ο Δήμαρχος Φουρνά κ. Ηλίας Παπουτσόπουλος, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Ευθύμιος Μιχόπουλος και Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγράφων,  πολιτευτές, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων κ.ά.

Σύσωμο παραυρέθηκε στην εκδήλωση και το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Τροβάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: