ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
                                     Γράφει ο Παναγιώτης Β. Σαλαγιάννης, Φιλόλογος
     Το συνέδριο με θέμα: ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, που οργάνωσε η Πανευρυτανική Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών, στις 8, 9 και 10 Αυγούστου στο δήμο Αγράφων αποτέλεσε αναμφισβήτητα σημαντικό γεγονός για την περιοχή των Αγράφων. 


Στο ιστορικό αυτό τριήμερο συνέδριο πήραν μέρος περί τους πενήντα συνέδρους και ανέπτυξαν θέματα, που σχετίζονταν με την Αρχαία Ιστορία της περιοχής μας, τη Βυζαντινή εποχή, την Τουρκοκρατία, την Προεπαναστατική και Επαναστατική Περίοδο και τη Νεότερη Ιστορία.
    Θέλω όμως να σταθώ για λίγο στη σημασία του συνεδρίου για το χωριό μας. Εκτιμώ πως για το Τροβάτο η 8η Αυγούστου 2008 ήταν μια σημαντική μέρα, γιατί για πρώτη φορά διοργανώθηκε στο χωριό μας συνέδριο με θέμα το ιστορικό του παρελθόν. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η ευκαιρία να γίνει γνωστή, σε ευρύτερο κύκλο επιστημόνων, η προσφορά του χωριού μας σε δύσκολους καιρούς για την πατρίδα μας.
 Παρακολούθησα, ως σύνεδρος, από κοντά και τις τρεις μέρες του συνεδρίου, στο Τροβάτο, στ’ Άγραφα και στα Βραγγιανά και ομολογώ ότι η διοργάνωση και στα τρία χωριά ήταν πολύ καλή και το συνέδριο πέτυχε απόλυτα τον επιδιωκόμενο σκοπό του. Θεωρώ, βέβαια, απαραίτητο να αναφερθώ για λίγο στο χωριό μας και να μεταφέρω τις απόψεις της πλειονότητας των συνέδρων. 
Πρώτα-πρώτα όσοι επισκέφτηκαν για πρώτη φορά το χωριό μας έμειναν έκπληκτοι από τις ομορφιές του. Αλλά και  ο τρόπος οργάνωσης  της διεξαγωγής του συνεδρίου, κατά κοινή ομολογία, ήταν από κάθε πλευρά άψογος. Η φωτισμένη πλατεία των Αγίων Θεοδώρων και η φροντισμένη διευθέτηση του χώρου δημιούργησαν ένα υποβλητικό περιβάλλον και μια γοητευτική ατμόσφαιρα. 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου, εργάστηκε φιλότιμα και με τη μέριμνά του για καθίσματα, φωτισμό, ηχητικά και βιντεοπροβολή δημιούργησε τις προϋποθέσεις επιτυχίας. Αλλά και η αθρόα συμμετοχή των Τροβατιανών  εξέπληξε όλους τους συνέδρους. Η ζεστή τους παρουσία και η διάθεσή τους ν’ ακούσουν και να μάθουν έκανε σ’ όλους μας εντύπωση. Επίσης, προξένησε μεγάλη εντύπωση στους συνέδρους όχι μόνο η φιλόξενη παράθεση δείπνου, αλλά και η «από καρδιάς» περιποίηση και εξυπηρέτησή τους.
 Όλοι οι σύνεδροι είχαν να πουν και από ένα καλό λόγο για το χωριό μας
    Όλα, λοιπόν, τη μέρα του συνεδρίου στο Τροβάτο λειτούργησαν, κατά κοινή παραδοχή, άψογα. Αξίζουν, επομένως, πολλά συγχαρητήρια στο συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου μας για την προσπάθεια που κατέβαλε, ώστε να έχουμε αυτό το θαυμάσιο αποτέλεσμα.     Για μας τους Τροβατιανούς το συνέδριο είχε και μια επιπρόσθετη σημασία. 
Απ’ ό,τι γνωρίζω, όταν γινόταν ιστορικά Συνέδρια στην Ευρυτανία, ελάχιστες φορές και όλως παρεμπιπτόντως γινόταν λόγος για το Τροβάτο. Και ενώ γίνονταν ιστορικές αναφορές σε όλα τα χωριά των Αγράφων, η Ιστορία δεν «έφτανε μέχρι το Τροβάτο!». Και αυτή η παράλειψη δεν έπρεπε να διαιωνίζεται, γιατί το χωριό μας έχει παίξει σπουδαίο ρόλο όχι μόνο στη διαδρομή της ιστορίας των Αγράφων αλλά και της χώρας μας γενικότερα.
     Αν ήθελα να επισημάνω κάποια αρνητική πλευρά από τη διεξαγωγή του συνεδρίου στο Τροβάτο, αυτή θα ήταν το ότι οι σύνεδροι δεν επισκέφτηκαν το ιστορικό μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, το ζωντανό αυτό μνημείο της ιστορίας μας. Η παράλειψη, βέβαια, αυτή δεν οφείλεται στους Τροβατιανούς, αλλά σ’ αυτούς που κατάρτισαν το πρόγραμμα του συνεδρίου. Το τονίζω αυτό, γιατί οι περισσότεροι σύνεδροι δε γνώριζαν την ιστορία του μοναστηριού και το σημαντικό ρόλο που έπαιξε σε καιρούς εξαιρετικά δύσκολους για τη χώρα μας και, όταν άκουσαν για την πολύτιμη προσφορά του, εξέφρασαν τη λύπη τους, γιατί δεν προβλέφτηκε  η επίσκεψη σ’ αυτό το τόσο σημαντικό ιστορικό μοναστήρι.
     Κλείνοντας τη σύντομη αναφορά μου στο Συνέδριο, θέλω ακόμη μια φορά να συγχαρώ τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Τροβάτου «Ο ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ», χωρίς τη συμβολή του οποίου δε θα πραγματοποιούνταν –και μάλιστα με τόση επιτυχία- το ιστορικό αυτό συνέδριο στο Τροβάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: