ΑΝΤΑΜΩΜΑ  2010 
ΣΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΤΡΟΒΑΤΟ

Το φετινό αντάμωμα των Τροβατιανών που πραγματοποιήθηκε στις 7 Αυγούστου στην μεγάλη και όμορφη πλατεία των Αγ. Θεοδώρων κάτω από το φως των προβολέων, φωτίζοντας την τεράστια πλατεία αλλά και   το έθιμο του Σαρακατσάνικου γάμου αναπιάνοντας  τα προζύμια για την νύφη, ήταν ανεπανάληπτο και αποδείχτηκε περίτρανα, για μια ακόμη φορά, ότι είναι το πολυπληθέστερο της ευρύτερης περιοχής...



Την έναρξη της εκδήλωσης  έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κουτσολάμπρος Παναγιώτης, καλωσορίζοντας τον κόσμο (πάνω από 1200 άτομα) αναφέρθηκε στα 30 χρόνια παρουσίας  του Πολιτιστικού Συλλόγου από την ίδρυσή του, μια πορεία σημαντική για όλους τους Τροβατιανούς όπου και αν βρίσκονται είτε ζούν στην Ελλάδα είτε ζουν στο εξωτερικό, ένας διαρκείς αγώνας για να κρατηθούν  ζωντανές και αναλλοίωτες στον χρόνο οι παραδώσεις μας, οι ρίζες τα ήθη και τα έθιμά μας. Σε όλα αυτά τα χρόνια είπε ο Πολιτιστικός Σύλλογος πρότεινε αλλά και έκανε αρκετά έργα. Αποκορύφωμα της φετινής συνεργασίας του Συλλόγου με τον Δήμο Αγράφων ήταν η πλακόστρωση μέρους της μεγάλης μας πλατείας αλλά και η φωταγώγησή της με κολόνες ύψους 12 μέτρων, καλώδια και προβολείς έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται σε διάφορες εκδηλώσεις.

Αναφέρθηκε στην φωταγώγηση του γηπέδου του Αγ. Αθανασίου με κολόνες και προβολείς έτσι ώστε η διεξαγωγή του επιτυχημένου  Τουρνουά ποδοσφαίρου να πραγματοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία. Αναφέρθηκε στην δημιουργία της δικιάς μας ιστοσελίδας έτσι ώστε ο κάθε Τροβατιανός να βρίσκει όλα τα στοιχεία που αφορούν το χωριό μας,  αλλά πιστεύουμε ότι θα συμβάλει ώστε  και οι νέοι να έρθουν πιο κοντά μας. Αναφέρθηκε επίσης στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει η νέα  εκκλησιαστική επιτροπή που προέκυψε με την συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου, για την συντήρηση και την ανάδειξη των μοναστηριών μας, αυτής της μοναδικής και απαράμιλλου κάλλους πολιτιστική μας κληρονομιά που πρέπει πάση θυσία να την προστατέψουμε. Τόνισε ότι στόχος ΟΛΩΝ και του Συλλόγου και της Εκκλησιαστικής επιτροπής είναι Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ  έτσι ώστε η συνδρομή του κάθε Τροβατιανού, του κάθε επισκέπτη να πιάνει τόπο. Η ομόνοια, το μεράκι και η προσωπική εργασία ανθρώπων με αυτό το σκεπτικό έφτιαξαν όσα έχουν φτιαχτεί μέχρι σήμερα, λέγοντάς τους ένα μεγάλο ευχαριστώ. 


 

Στην συνέχεια κάλεσε κοντά του τον Παπα-Νασιώκα, τον παπά που μας εκκλησιάζει τα τελευταία χρόνια. Είναι ένας χαρούμενος και γελαστός άνθρωπος είπε που έχει προσφέρει πάρα πολλά στο χωριό μας, προσφέροντάς του ένα μικρό δώρο για την προσφορά του. 

Η συγκίνησή του ήταν μεγάλη, τονίζοντας ότι τα συγχαρητήρια ανήκουν σε σας, είμαι ένας από σας, τόνισε χαιρετώντας έναν -έναν τα μέλη του Συλλόγου. 

Στην συνέχεια κάλεσε κοντά του για έναν μικρό χαιρετισμό τον δήμαρχο Αγράφων Μπούρα Χρήστο ο οποίος είπε ότι μπορεί να χάσαμε ένα κομμάτι δικό μας από το χωριό μας αλλά στο πρόσωπο το δικό σας θα απαλυνθεί ο πόνος μας και να σας έχει ο θεός καλά να μας εκκλησιάζεται. Είμαι  συγκινημένος είπε για την προσπάθεια του Συλλόγου αλλά και για την τρανταχτή και μεγάλη παρουσία του κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συλλόγου. Αναφέρθηκε ότι και στο μέλλον πρέπει να έχουμε τέτοιες παρουσίες γιατί με τον Καλλικράτη οι σύλλογοι θα είναι οι ενωτικοί κρίκοι με τα χωριά μας και πρέπει να τους στηρίζουμε για να κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά μας.

Ευχαρίστησε τον κόσμο που τον στήριξε όλα αυτά τα χρόνια λέγοντας πως ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα βάλει υποψηφιότητα στον δήμο Αγράφων. Τελειώνοντας ευχήθηκε να περάσουμε μια όμορφη βραδιά και του χρόνου να είμαστε πάλι εδώ.



Στην συνέχεια  χόρεψαν τα χορευτικά του Συλλόγου μας ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές τραγούδια του τόπου μας. Τελειώνοντας οι χοροί των μικρών χορευτικών παρουσιάστηκε το έθιμο του Σαρακατσάνικου γάμου με το ανάπιασμα του προζυμιού για την νύφη. Ξεκινώντας από την εκκλησία του Αγ Θεοδώρου οι γυναίκες ζαλιγκομένες με ξύλα και τραγουδώντας «καινούριος γάμος γίνεται και απάνω στην τριανταφυλλιά» και πίσω...

...ακολουθούσαν  τραγουδώντας άντρες και γυναίκες παρουσίασαν ένα τέλειο σκηνικό κάνοντας τον κόσμο να ξεσπάσει σε θερμό χειροκρότημα. Στην συνέχεια οι γυναίκες τραγουδώντας το τραγούδι «Ανάχλιο –ανάχλιο είν’ το νερό και αφράτο το προζύμι» έπιασαν το προζύμι για την κουλούρα της νύφης. Και μέχρι να ξεκινήσουν τον χορό οι μεγάλοι αντηχούσε το τραγούδι «ράψτε το φλάμπουρα καλά ράψτον γερά ραψτον δασειά θα γείρει ράχες και χωριά» από τον μεγάλο Σαρακατσάνο τραγουδιστή Γκόβαρη Γιάννη. 


Στην συνέχεια ο τριπλοκάγκελος χορός από τους μικρούς και μεγάλους ξεσήκωσε σε παρατεταμένο χειροκρότημα τον κόσμο ανεβάζοντας το κέφι για την συνέχεια της βραδιάς. Κοντά μας φέτος είχαμε την τιμή να έχουμε τον καταξιωμένο Σαρακατσάνο τραγουδιστή Γκόβαρη Γιάννη που με τον χωριανό μας Αλέκο Κάλλη μας διασκέδασαν με τις υπέροχες φωνές τους μας διασκέδασαν μέχρι το πρωί.       
     







Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι :

Ο δήμαρχος Αγράφων Χρήστος Μπούρας
Ο αντιδήμαρχος Αγράφων Μιχόπουλος Ευθύμιος
Ο αντιδήμαρχος Αγράφων Μπακοδήμος Αντρέας
Οι δημοτικοί σύμβουλοι:Χαλιμούρδας Δημήτριος
Παρθένης Πέτρος Τσιώλης Βασίλειος
Ο νομαρχιακός σύμβουλος Τσιώλης Δημήτριος
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ντάλλης Λάμπρος
Από τον δήμο Σχηματαρίου  
Ο δημοτικός σύμβουλος Σχηματαρίου  Κόκκαλης Νίκος
Ο Γενικός γραμματέας Πανευρυτανικών Συλλόγων Νταλλής Σταύρος
Από τον σύλλογο Βραγγιανών Αη-Γιάννης Θεολόγος ο Δημητρίου Δημήτριος
Από τον σύλλογο Κουστέσας ο Θωμάς Αντωνίου
Ο πρόεδρος Δέντρου Σωτηρίου Δημήτριος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟΔΕΙΞΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑ. ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΥΛΛΟΓΟ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ.

tasos είπε...

ενα μπραβο ειναι λιγο για οσα εχει κανει μεχρη σημερα τα τελευταια χρονια ο Συλλογος!!!!!!!Ολοι μαζι μπορουμε να αναδειξουμε τις ομορφιες του χωριου μας!!την απαραμειλου καλλους φυσικη ομορφια,την σπανια θρησκευτικη κληρονομια!!!!!ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,για να δουμε σε λιγα χρονια και παλι το πανεμορφο ΤΡΟΒΑΤΟ ετσι οπως του αξιζη!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

καντε κατι και για τη νεολαια μας που καθε χρονο δινει το παρον στο ομορφο χωριο μας!!