Η ιστορία του χωριού

Η ιστορία του χωριού

Το Τροβάτο είναι ένα παραδοσιακό κτηνοτροφικό χωριό στο βορειότερο άκρο της Ευρυτανίας και του δήμου Αγράφων. Έχει υψόμετρο 1060 μέτρα και περιβάλλεται από τις κορυφές Ντεληδήμι, Κλαράκι, Τσούκα Σάκκα, Τρία Σύνορα, Άγιος Μηνάς και Αη-Λιάς. Απέχει 16χλμ. από τα Άγραφα και 36 χλμ. από την αρχή του χωματόδρομου στον Κρέντη. Από τα μεγαλύτερα χωριά των Αγράφων που κάποτε έσφυζε από κόσμο. Η κτηνοτροφία ήταν η κύρια ασχολία των κατοίκων. Οι ράχες των γύρω βουνών ήταν γεμάτες γιδοπρόβατα. Το χειμώνα έχει μόνο 20 κατοίκους, ενώ στην απογραφή στις 18/03/2001 απογράφηκαν 460 κάτοικοι. Οι οικισμοί του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος, οι Άγιοι Θεόδωροι, ο Άγιος Αθανάσιος, η Χιόνο, και τα Καβάκια.

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ο πρώτος συνοικισμός (κάτω μαχαλάς) που συναντάμε μπαίνοντας στο χωριό. Εκεί βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία, πολιούχος του Τροβάτου, κατασκευής του 1611, με σπουδαίες βυζαντινές εικόνες των αγιογράφων Ιωάννου (πατέρας και γιος).
Μέσα στο ναό φυλάσεται τεμάχιο του Τίμιου Σταυρού που είναι ο προστάτης του χωριού. Στις 14 Σεπτεμβρίου (του Σταυρού) οι Τροβατιανοί γιορτάζουν με μεγάλη λαμπρότητα. Η εκκλησία αυτή φιλοξένησε το Παιδαγωγικό φροντιστήριο Στερεάς (Σχολής Εθνικής Αντίστασης) της Π.Ε.Ε.Α. ( Πολιτικής-Επιτροπής-Εθνικής-Απελευθέρωσης) τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 1944. Συνεχίζοντας προς τα πάνω, συναντάμε τους Άγιους Θεοδώρους, την κεντρική συνοικία του Τροβάτου (πάνω μαχαλάς). Εκεί βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία με την μεγάλη πλατεία. Στα αριστερά μας ο Άγιος Αθανάσιος, πιο πάνω η συνοικία Χιόνο και απέναντι τα Καβάκια. Από τους Άγιους Θεοδώρους ξεκινάει ένας άλλος δρόμος που οδηγεί στην Κουστέσα Βραγγιανών.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε στο Τροβάτο Σχολείο Κοινών και Ανώτερων Γραμμάτων στη Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, με ιθύνοντα νου τον ιερομόναχο Αντώνιο τον εκ Τροβάτου. Στη Μονή αυτή μαθήτευσε μεταξύ άλλων και ο μεγάλος διδάσκαλος του Γένους Ευγένιος Γιαννούλης (Για περισσότερα δείτε σχετικό άρθρο για το Μοναστήρι Κοίμησης Θεοτόκου Τροβάτου). Από τις κορυφές του Τροβάτου ξεκινούν πολλές πηγές που καταλήγουν στο Τροβατόρεμα το οποίο πιο κάτω ενώνεται με το ρέμα της Κουστέσας και το Βραγγιανίτη ποταμό και μαζί σχηματίζουν τον Αγραφιώτη.
 Οι πιο γνωστές είναι αυτές των Χαλκερών, της Στέρνας, του Πλατή, της Χιόνος, και του Γερομανώλη.
Περισσότερες πληροφορίες για την Ιστορία του χωριού μας περιέχονται στο βιβλίο του Παναγιώτη Β. Σαλαγιάννη ''Το Τροβάτο Αγράφων'' το οποίο διακινεί Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Τροβάτου. Τηλ. Συλλόγου: Τηλ. Συλλόγου: 2262059854   Κιν:6986818287
  



Ένα πολύ ενημερωτικό video προστέθηκε πρόσφατα στο YOUTUBE με τα γυρίσματα της ΕΤ3 " Κυριακή στο χωριό " και τη ρεπόρτερ Εύα Τσουρέκα να παρουσιάζει με τον δικό της γλυκύτατο τρόπο, τα χωριά των Αγράφων και την ιστορία τους. Γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2008 και πραγματικά αξίζει να το δείτε.