ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Ζητούμενο το ερώτημα: Ποιος ο ρόλος μας στα σημερινά δεδομένα; Το ερώτημα αυτό με έκανε να πάρω χαρτί και να γράψω σκέψεις και θέματα, που πρέπει να συζητήσουμε όλοι οι Αγραφιώτες, όπου κι αν είμαστε και με μπροστάρηδες τα έντυπα που εκδίδονται από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του τόπου μας: 





Κύριοι, για να μην χάνουμε την ιστορική μας μνήμη και επειδή πολλές φορές τα γεγονότα όπως τρέχουν από τη μια στιγμή στην άλλη μας κάνουν να ξεχνάμε, θέλω να σας θυμίσω ότι δεν βρίσκω μακρινό το παρελθόν, δηλαδή την εποχή εκείνη, που όλοι οι Ευρυτάνες αναρωτιόμασταν γιατί οι άλλοι προχωρούσαν σε συνέδρια προβολής του τόπου τους, όπως οι Πελοποννήσιοι, οι Κρήτες, οι Θεσσαλοί, οι Μακεδόνες κ.ά. κι εμείς όχι.

Προς Θεού, δεν θέλω να πω πως δεν έγιναν και στο νομό μας αναπτυξιακά συνέδρια. Εγιναν και θα γίνουν και άλλα, αλλά όλα γύρω από την πρωτεύουσα και τα γύρω χωριά της. Από τον «Μέγδοβα» και πέρα... Ε, πέρα βρέχει. Το παράπονο είναι ότι στη Δ. Ευρυτανία ποτέ δεν έγινε ένα συνέδριο που να διαφωτίσει τον κάτοικο αυτής της περιοχής πως ν' αναπτύξει τη δραστηριότητά του για το δικό του καλό, για την ανάπτυξη του χωριού του ή και όλης της περιοχής. Απόδημοι συντοπίτες, που εργάστηκαν και εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού και έχοντες κάποια πείρα, δεν βρέθηκαν σ' ένα αναπτυξιακό συνέδριο καταθέτοντας την εμπειρία τους ή την τεχνογνωσία τους που απέκτησαν σαν επιστήμονες όπως γιατροί, κτηνίατροι, γεωπόνοι, και κάθε τι που θα μπορούσε να βοηθήσει αυτόν τον τόπο...
Όμως όλα αυτά ξεκινάνε μέσα από συνέδρια αυτογνωσίας, «Το ποιοι είμαστε, που πάμε και τι μπορούμε να κάνουμε». Είναι καιρός να ψάξουμε, να σκεφτούμε και να συζητήσουμε για το τι πρέπει να κάνουμε γι' αυτή την περιοχή. Θα πρέπει όλοι μαζί σαν Αγραφιώτες να καθορίσουμε τον ρόλο και τους στόχους μας. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει η περιοχή του Δήμου Αγράφων να γίνει ένας χώρος όπου να καλλιεργηθεί η υψηλή συντοπίτικη αλληλεγγύη και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα χωρίς κομματικά οφέλη.
Ετσι μόνο θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα καλό ξεκίνημα όλοι μαζί οι Πολιτιστικοί φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής μαζί και με τους απόδημους, αφήνοντας στην άκρη τα προσωπικά και τη διχόνοια της πολιτικής που είναι δυστυχώς κατάλοιπα του παρελθόντος στον τόπο μας. Ένας άλλος σπουδαίος στόχος θα πρέπει να είναι να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας και να αυξήσουμε τον πληθυσμό μας στα επόμενα χρόνια. Τι σημαίνει αύξηση του πληθυσμού; Σημαίνει ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Πολύμορφη ανάπτυξη. Ανάπτυξη που θα έχει να κάνει όχι μόνο στους οικονομικούς δείκτες.
Αφού καθορίσουμε τον ρόλο του καθενός μας για την ανάπτυξη της περιοχής μας μέσα από στενή συνεργασία και ενότητα όλων μας θα επιτύχουμε το στόχο της ευημερίας.
Πρέπει να οραματιστούμε αυτήν την ευημερία στον τόπο μας που θα φέρει και την αύξηση του πλη¬θυσμού του... Το σύνθημά μας ας είναι ένα και μοναδικό: «Όλοι μαζί όπου κι αν βρισκόμαστε Αγραφιώτες πια να γίνουμε ενεργοί πολίτες για το καλό του Δήμου Αγράφων. Να ενεργοποιήσουμε τους νέους μας, δημιουργώντας ένα δίκτυο νεολαίας που θα τους κατευθύνει να ξαναβρούν και να αγαπήσουν τις ρίζες τους και να εργαστούν για την ευημερία του τόπου που τους γέννησε. Αλλά για να γίνουν όλ' αυτά, αγαπητοί μου συμπατριώτες, θα πρέπει πριν απ' όλα να βάλει το χεράκι της και η πολιτεία και να μας συνδράμει με τα κρατικά της όργανα: Περιφερειάρχη, βουλευτή, Δήμαρχο, Πολιτευτές, επιστήμονες, εκκλησία KOL κάθε είδους αρχή και φορείς εξουσίας. Για να μην σας κουράζω, θα επιθυμούσα να σας καταθέσω τις προτάσεις μου, κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη.
Όμως όλα αυτά μόνα τους δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχουμε σχεδόν 34 έως 44 Πολιτιστικούς Συλλόγους. Ε, και! Είδατε πολιτιστικό έργο; Όχι! Όχι γιατί δεν θέλουν αλλά δεν μπορούν και το δεν μπορούν ερμηνεύεται σε πολλούς λόγους. Εδώ θα αναφέρω μόνο μία, την αδυναμία της οργάνωσης. Ενας Σύλλογος με 200 έως 400 μέλη δεν μπορεί να διεκδικήσει από πουθενά και τίποτα. Ενώ ένας φορέας πολιτιστικού οργανισμού, όπως 44 Σύλλογοι, είναι μια δύναμη που ταρακουνάει τις Αρχές.
Η πρόταση είναι να γίνει μια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Αγράφων, με σκοπό την ανάδειξη των παραπάνω και να είναι πάντα αρωγός στις εκδηλώσεις του κάθε Συλλόγου μας που θα παρακινεί με τις σημερινές του δραστηριότητες. Το όργανο αυτό δεν θα έχει βλέψεις στην λειτουργία πανηγυριών, αυτά δεν αλλάζουν, αλλά θα μεριμνά να μην γίνονται π.χ. η Ανατολική φραγκίστα να κάνει χορό στο Παγκράτι στις 5-1-2012 και η Δυτική Φραγκίστα στο Βύρωνα την ίδια ημερομηνία. Ε, όχι. Αυτό δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Και με τη δύναμή μας να βοηθάμε και τον εκάστοτε Δήμαρχο μας για τα πα¬ραπάνω. Πάντα όμως χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες.
Να αξιοποιηθεί ο δασικός πλούτος της περιοχής, με δημιουργία εκτροφείων θηραμάτων και χώρους αναψυχής.
Να γίνει καταγραφή και μελέτη όλων των αρχαιολογικών και πολιτιστικών στοιχείων, τα οποία να αρχειοθετήσουν και να προβληθούν από τα μέσα ενημέρωσης.
Να γίνουν κατασκηνώσεις που να φιλοξενούν τους νέους αποδήμους, έτσι θα γνωρίσουν την γενέτειρα των προγόνων τους.
Να αξιοποιηθεί η περιοχή με οικολογικό τουρισμό.
Να βοηθηθεί από τον κρατικό μηχανισμό κάθε δημοτική και ιδιωτική πρωτοβουλία με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής, με το να προβληθούν τα ιδιαίτερα προνόμιά της, όπως ο θησαυρός της τεράστιας πολιτισμικής της παρακαταθήκης, το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον της και άλλες κρυμμένες δυνατότητές της.
Θα μπορούσαν στη συνέχεια να προστεθούν και άλλες ελλείψεις, όπως έδρα κτηνιάτρου, γεωπόνου, αξιοποίηση της λίμνης, ένωση του οδικού δικτύου Αρτας- Θεσσαλίας μέσω Αγράφων. Και έτσι θα προβληθεί Πανελλαδικά και η Δ. Ευρυτανία σε απάντηση αυτών που την επιβουλεύονταν και την κρατάνε στην αφάνεια και στη μιζέρια.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας θυμίσω τη γνωστή σε όλους παροιμία πως το παιδί αν δεν κλάψει δεν θα το θηλάσει η μάνα του. Και εμείς αν δεν φωνάξουμε μαζί με τους κατά καιρούς δημοτικούς άρχοντες δεν πρόκειται ποτέ να έρθει κάποιος να μας τα δώσει.
Εως τότε ας διαλαλούμε ακούραστα και ενωμένοι μέσω των μικρών μας Συλλογικών εντύπων τα δίκαια και αναγκαία αιτήματά μας για τη σωτηρία και αναβάθμιση του τόπου που μας γέννησε. Αυτά προς απάντηση του ερωτήματος:
Ποιος ο ρόλος μας στα σημερινά ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΑ δεδομένα;
Λάμπρος Παπαδόπουλος Συγγραφέας
και εκδότης του περιοδικού
«Α ΠΕΡΑ ΝΤΙΑ ΚΑ »

Δεν υπάρχουν σχόλια: