ΤΡΟΒΑΤΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
( Γράφει ο Τσεργογιάννης Θεόδωρος Πρώην δάσκαλος Τροβάτου )
      


Σκοπός αυτών που γράφω σήμερα, δεν είναι μόνο η τέρψη των αναγνωστών, με την παράθεση μιας συλλογής, από τα είδωλα της ομορφιάς ενός τόπου. 
Ούτε αποτελούν οι σκέψεις μου αυτές μια καταγραφή των φυσικών ή πολιτιστικών μνημείων ενός τόπου. 
 Μάλλον είναι μια αισθητική προσέγγιση αυτού του τόπου,που κατά την γνώμη μου αποτελεί την ψυχή της περιοχής,  είναι το  μπαλκόνι ομορφιάς των Αγράφων...









...και «ευελπιστώ» ότι ίσως συνδαυλίσω  κι εγώ λιγάκι το ενδιαφέρον των αρμοδίων, για την ανάδειξη και προβολή με κάθε μέσον της περιοχής  αυτής  προκαλώντας το επισκεπτικό  ενδιαφέρον, με όλα τα ευεργετικά επακόλουθα.
   
 Η περιοχή πιστεύω ότι είναι, ένας επενδυτικός παράδεισος με απεριόριστες αναπτυξιακές προοπτικές.
Είναι «κρίμα» πραγματικά ένας τέτοιος τόπος, ένα τόσο όμορφο ΤΡΟΒΑΤΟ που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα Ελβετικά τοπία να μένει ακόμη χωρίς ασφαλτόδρομο. Έχουν βέβαια ξεκινήσει τελευταία μερικές  εργασίες ασφαλτόστρωσης, αλλά κάποτε πρέπει να ολοκληρωθούν για να χαρούμε ένα ΤΡΟΒΑΤΟ όμορφο α σ φ α λ τ ο σ τ ρ ω μ έ ν ο.
    
Είχα την τύχη να ζήσω στον τόπο αυτό, πολλά χρόνια και να βιώνω ακόμα (έπειτα από τόσα χρόνια) την άφθαστη ομορφιά του. Δέθηκα μαζί του, ίσως γιατί εκεί στο Τροβάτο πρωτοδιορίστικα, ίσως γιατί εκεί γνώρισα την σύζυγο μου, ίσως ……ίσως ……
      
Πολλές φορές έτυχε να βρεθώ ανάμεσα σε πεισματάρηδες Τροβατιάνους κάποιας ηλικίας, που πάνω στην συνομιλία τους θέλουν όλοι την περιοχή των Αγράφων να είναι δική τους.

Ας μου επιτρέψουν οι συμπαθέστατοι φίλοι μου, να κάνω μια διευκρίνιση, γνωστή μεν, αλλά έτσι για επανάληψη…..

Τα Άγραφα είναι γεωγραφική περιοχή 2.600 τ.χλμ. και αποτελεί προέκταση της Νότιας Πίνδου.
Η μεγαλύτερη κατευθείαν  απόσταση  από Βορ. πρός Νότο είναι 60 χιλ. και από Δυτ. προς Ανατ. 75 χιλ.
Το τμήμα της περιοχής  των Αγράφων που βρίσκεται στο Νομό Ευρυτανίας ονομάζεται  Ευρυτανικά  Άγραφα, ενώ αυτό το τμήμα της περιοχής που βρίσκεται στο Νομό Καρδίτσας ονομάζεται Θεσσαλικά Άγραφα.
Οι κάτοικοι της  είναι διασκορπισμένοι σε 126 χωριά. Ένα από τα χωριά αυτά, είναι και το Τροβάτο
   
Τα Άγραφα ουσιαστικά είναι ένα σύνολο ορεινών όγκων με ψηλότερη κορυφή τον  Τυμφρηστό ή Βελούχι(2.315 μ), ακολουθούν οι κορυφές Καράβα (2.184 μ), Ντελιδίμι (2.163 μ), Άγραφα ή Βουτσικάκι ( 2.154 μ), Καλόγηρος ( 2.043 μ),Φτέρη ( 2028 μ ),   Καράβα (1863 μ ) κ.λ.π.
Τα Άγραφα τα διασχίζουν δύο ποταμοί ο Μέγδοβας (ή Ταυρωπός) του οποίου ο άνω ρους έχει πλέον εκτραπεί με τεχνητή  λίμνη και τα νερά του διοχετεύονται στην πεδιάδα Καρδίτσας , και ο Αγραφιώτης.
     Φυσικά περιοχή οχυρή, αποτέλεσε θαυμάσιο καταφύγιο και ασφαλές ορμητήριο των αγωνιστών του 1821. Εδώ αναδείχθηκαν μορφές Αρματολών με σπουδαιότερους τους τον Κατσαντώνη και τον Καραϊσκάκη .
Η περιοχή Αγράφων , κατά τους Βυζαντινούς χρόνους φαίνεται ότι είχε φορολογική απαλλαγή και προνόμια Αυτονομίας και Αυτοδιοίκησης. Στο γεγονός αυτό αποδίδουν πολλοί την ονομασία Άγραφα.
Από τον 17Ο αιώνα, με πρωτοβουλία φωτισμένων ανθρώπων λαϊκών και κληρικών όπως (ο Ευγένιος ο Αιτωλός, Αναστάσιος ο Γόρδιος, ο Σέργιος Μακραίος και άλλοι), άρχισαν να ιδρύονται ανώτερες και κατώτερες σχολές, οι οποίες εξελίχθηκαν σε κέντρα παιδείας και φυτώρια διδασκάλων του γένους. Κατά την ίδια περίοδο τα 22 μοναστήρια της περιοχής έγιναν κέντρα παιδείας. Ο τόπος γνώρισε αξιόλογη άνθιση στην θρησκευτική ζωγραφική.
Ένα χωριό των Αγράφων είναι και το ΤΡΟΒΑΤΟ.
Τόπος άγνωστος στους πολλούς, ξαφνιάζει τον ανυποψίαστο επισκέπτη, που βλέπει να ξεδιπλώνεται μπροστά του,ένα ορεινό βασίλειο, πρωτόγνωρης ομορφιάς. Άγρια φύση, μοναδική ως προς το κάλλος της, την ποικιλομορφία και την σπανιότητα της ομορφιάς της.
Ένας «απίθανος κόσμος».
Αλήθεια όποιος γνωρίσει έστω και για λίγο, αυτόν τον μαγικό τόπο, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει με τον χαρακτηρισμό:
Τόπος μακριά από κάθε πολυάνθρωπη κοινωνία.
Μακριά από αστικά κέντρα.
Βουνά πρωτόγνωρα, αρμονικά δεμένα με την φύση, μαρτυρούν την ομορφιά και τη λάμψη ενός θαυμαστού τοπίου.
Βουνά αμέτρητα ,βουνά πελώρια μεγαλοπρεπή ,πολύμορφα, που το καθένα περηφανεύεται για δικό του λογαριασμό, χαίρεται τη δική του ομορφιά , ονειρεύεται τους δικούς του θρύλους.(ΝΙΑΛΑ-ΝΤΕΛΙΔΙΜΗ-ΑΦΟΡΙΣΜΕΜΗ) σε παρασύρουν με το ύψος τους, με την αρμονική διάταξη των όγκων τους και σε αναγκάζουν να ξεχάσεις………και ν’ αράξεις σε μια οποιαδήποτε κορυφή τους και ν’ απολαύσεις την πράσινη πλημμύρα που ξεχύνεται μπροστά σου.
Ν’ απολαύσεις την ομορφιά της αγριοζωής, με την αρχέγονη γοητεία της και την οργιαστική βλάστησή της.
Προσκυνήτρα ας φτερουγίσει η ψυχή σου, με όση αγάπη απομένει ακόμα μέσα της και με τη θέρμη της καρδιάς σου, οδηγό ,σκύψε για ν’ ακούσεις το σφυγμό της Ζωής ,που κυλάει εδώ πάνω, ν’ ακούσεις τον ρυθμό και την ανάσα της Φύσης.
Άφησε τον εαυτό σου, κοντά στη μάνα φύση και τότε μονάχα θα μπορέσεις να πλησιάσεις και τον άνθρωπο που ζει και κινείται εδώ πάνω στην ήρεμη ζωή και τα ειδυλλιακά χωριά.
Μη ζητήσεις να συμβουλευτείς κάποιο χάρτη. Αν θέλεις να φθάσεις ίσαμε εδώ πάνω στο Τροβάτο, ας αναρριχηθεί πρώτα η σκέψη σου, ταξιδεύτρα και ας αγκαλιάσει την άγνωστη τούτη γωνιά.

6 Αυγούστου 2011 ημέρα Σάββατο στο Αντάμωμα των Τροβατιανών άφησε ……την ταξιδεύτρα σκέψη σου …….να ξεκουραστεί ……και με το αυτοκίνητο σου, έλα στο Τροβάτο να χορέψουμε.

Ευχαριστώ

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Συγχαρητήρια, η περιγραφή σας για τον τόπο είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ!