ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2009 ΣΤΟ ΤΡΟΒΑΤΟ
Οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου, στέφτηκαν για μια ακόμη φορά, κατά κοινή ομολογία, από μεγάλη επιτυχία.
Οι δραστηριότητες αρκετές και ποικίλου ενδιαφέροντος:










---το ξεχωριστού, ενδιαφέροντος Τροβατιανό καλοκαιρινό αντάμωμα
---η διεξαγωγή εκλογών, με άψογες δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ
---η διεξαγωγή του καθιερωμένου-θεσμός πλέον- ποδοσφαιρικού τουρνουά.
---Ο εορτασμός της Παναγίας τον δεκαπενταύγουστο
---Ο εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Η φετινή διαφορετικότητα προσδιορίστηκε  στο περπάτημα του μονοπατιού που οδηγεί στην πιασμένη γη και στο γεφύρι της αγάπης.
Τα συμπεράσματα αρκετά και ικανοποιητικά.
Τρανή απόδειξη ήταν η βροντερή παρουσία του υπέροχου Τροβατιανού κόσμου σε όλες τις εκδηλώσεις.
 Στο φετινό αντάμωμα των Τροβατιανών που πραγματοποιήθηκε  στην μεγάλη και όμορφη πλατεία των Αγ. Θεοδώρων αποδείχτηκε περίτρανα, για μια ακόμη φορά, ότι είναι το πολυπληθέστερο της ευρύτερης περιοχής και με ιδιαίτερη σημασία, τόσο από την παρουσία του κόσμου που ήταν συγκλονιστική όσο και από την παρουσία των επίσημων καλεσμένων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δ.Σ.
Το πιο σημαντικό όμως είναι η μεγάλη και βροντερή παρουσία  αυτού του υπέροχου Τροβατιανού κόσμου σε όλες τις εκδηλώσεις με αποκορύφωμα το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημά του, ήταν το «κερασάκι» στην επίπονη αλλά ευχάριστη προσπάθεια του συλλόγου, σαν να έλεγε ότι είμαστε εδώ παρόν.
Δημιουργούνται, έτσι, περισσότερες ευθύνες απέναντι στον απαιτητικό Τροβατιανό κόσμο. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια όπου μαζί πορευόμαστε τα τελευταία χρόνια.
Την έναρξη του ανταμώματος έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου κάνοντας τον απολογισμό του έργου της διετίας που πέρασε .Ευχαρίστησε τον Δήμο Αγράφων για  την βοήθειά του στην προώθηση του βιβλίου «ΤΟ ΤΡΟΒΑΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ» αγοράζοντας έναν ικανοποιητικό αριθμό εκατό(100) βιβλίων. Στην συνέχεια ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά δημόσια τον συγγραφέα του βιβλίου  και συγχωριανό μας Παναγιώτη Σαλαγιάννη για αυτή του την μεγάλη προσφορά στον σύλλογο και τον κάλεσε κοντά του προσφέροντάς του ένα συμβολικό δώρο, την εικόνα Της Παναγίας. Εμφανώς συγκινημένος ο συγγραφέας πήρε τον λόγο αναφέροντας πως έχει βραβευτεί πολλές φορές για τα βιβλία που έχει γράψει αλλά τούτη η στιγμή θα μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη του γιατί πρώτη φορά τον τιμούν οι συγχωριανοί του. Ευχαρίστησε θερμά τον σύλλογο τονίζοντας πως πρέπει όλοι οι χωριανοί να είναι κοντά στον σύλλογο και να τον στηρίζουμε γιατί πραγματικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, κάνοντας τον κόσμο να ξεσπάσει σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.
Στην συνέχεια τον λόγω πήρε ο βουλευτής Βοιωτίας Μιχάλης Γιαννάκης ευχαρίστησε τον σύλλογο για την πρόσκληση εκφράζοντας την χαρά του που για πρώτη φορά έρχεται στο πανέμορφο Τροβάτο. Και συνέχισε λέγοντας :«Ενώ  γνωριζόμαστε πολλά χρόνια γιατί αρκετοί χωριανοί σας βρίσκονται στην Βοιωτία, είναι εργατικοί και προοδευτικοί μπολιάζοντας με τις αξίες τους και την ιστορία τους και την δική μου πατρίδα και τους ευχαριστώ. Συγχαρητήρια και στον σύλλογό σας γιατί απαρτίζεται από δυναμικούς ανθρώπους όπου αγαπούν τον τόπο τους».
Στην συνέχεια τον λόγω πήρε  ο Σαλαγιάννης Νίκος λέγοντας: :” αυτό το θεωρώ αντάμωμα καρδιάς, γιατί όπου κι’ αν ζούμε και ας μην έχουμε μνήμες  από το  Τροβάτο  παραμένουμε  Τροβατιανοί,παραμένουμε Αγραφιώτες”. Έδωσε συγχαρητήρια στον σύλλογο γιατί μας παρακινεί όλους να αγαπήσουμε πιο πολύ το χωριό μας. Κλείνοντας ανάφερε «ότι γίνεται μελέτη για τον δρόμο Πετρίλια - Τρία Σύνορα  και σε συνεργασία με τον δήμο Αγράφων θα ολοκληρωθεί και από Τρία Σύνορα – Τροβάτο».
Την σκυτάλη πήρε ο Δήμαρχος Αγράφων Χρήστος Μπούρας  ο οποίος  καλωσόρισε και αυτός με την σειρά του τους παρευρισκόμενους  και ιδιαίτερα τον βουλευτή Μιχάλη Γιαννάκη και τον πρώην βουλευτή Σαλαγιάννη Νίκο λέγοντας»ότι σε συνεργασία μαζί τους θα ολοκληρωθεί ο δρόμος Τροβάτο – Πετρίλια και   τόνισε ότι πρέπει να στηρίξουμε αυτούς ανθρώπους  γιατί είναι δικοί μας άνθρωποι. Τελειώνοντας είπε ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και με καλοπιστία και υπομονή θα γίνουν όλα, και έδωσε συγχαρητήρια στα μέλη του συλλόγου για την δουλειά που κάνουν».
 Στην συνέχεια κάνοντας μια μεγάλη έκπληξη όλοι οι μαθητές προσφέρανε στον δάσκαλό τους  Τσεργογιάννη Θεόδωρο μια ανθοδέσμη. Οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν ήταν πραγματικά συγκινητικές.
Μετά από την συγκινητική αυτή στιγμή, την παράσταση έκλεψαν τα χορευτικά τμήματα αποτελούμενα από παιδιά Τροβατιανών, χορεύοντας, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, χορούς του τόπου μας, τα τμήματα των οποίων ήταν καταπληκτικά.
Τον χορό από τους επίσημους ξεκίνησε ο Σαλαγιάννης Παναγιώτης και σειρά πήραν  ο Σαλαγιάννης Νίκος, Γιαννάκης Μιχάλης

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι :
Ο Σεβασμιότατος Παπα-Πέτρος Νταλλής
Ο βουλευτής Βοιωτίας Μιχάλης Γιαννάκης
Ο πρώην βουλευτής Σαλαγιάννης Νίκος
Ο δήμαρχος Αγράφων Χρήστος Μπούρας
Ο αντιδήμαρχος Αγράφων Μιχόπουλος Ευθύμιος
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αγράφων Κολοκώτσος Βασίλειος
Ο δημοτικός σύμβουλος Μπακοδήμος Αντρέας
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ντάλλης Λάμπρος
Ο αντιδήμαρχος Σχηματαρίου Κόκκαλης Νίκος
Ο δημοτικός σύμβουλος Σχηματαρίου Βρούβας Σπύρος
Ο Γενικός γραμματέας Πανευρυτανικού Συλλόγου Νταλλής Σταύρος
Ο πολιτευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ Άκης Βαγιάκος
Ο πρόεδρος συλλόγου Κουστέσας Στούμπος Ιωάννης
Ο πρόεδρος Δέντρου Σωτηρίου Δημήτριος

Η 15η Αυγούστου σημαίνει τον εορτασμό της Παναγίας στο Μοναστήρι της Παναγίας στον οικισμό του Αγ.Αθανασίου. Ο μεγαλοπρεπείς στολισμός του προαύλιου χώρου, η αθρόα προσέλευση των πιστών αλλά και παρουσία των ιερέων έδωσαν λάμψη στο θρησκευτικό γεγονός της ημέρας.

Η 14η Σεπτέμβρη σηματοδοτεί τον εορτασμό της  Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, Πολιούχου και Προστάτη του Τροβάτου. Πλήθος κόσμου Τροβατιανοί και φίλοι ήρθαν να προσκυνήσουν την Χάρη του Τιμίου Σταυρού.