Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009


Η 14η Σεπτεμβρίου είναι μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, καθώς επίσης και μια μεγάλη μέρα γιατί εορτάζεται στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού πολιούχου και προστάτη του χωριού μας.

Παρόλο τις κατά τόπους άσχημες  καιρικές συνθήκες λόγω βροχής  πάνω από 250 άτομα ήρθαν να προσκυνήσουν την Χάρη του Τιμίου Σταυρού.
 


Από νωρίς το απόγευμα την παραμονή της γιορτής του Τιμίου Σταυρού τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου έστησαν στον προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου μια μεγάλη ομπρέλα για προστασία  σε περίπτωση βροχής και από κάτω τοποθέτησαν τα 2 μεγάλα ανοξείδωτα καζάνια για να ξεκινήσει η διαδικασία για το βράσιμο της παραδοσιακής φασολάδας, η οποία θα προσφερθεί την επόμενη μέρα γιορτής και νηστείας μαζί με άλλα νηστίσιμα φαγητά στους προσκυνητές.
Σε όλο αυτό το σκηνικό με την μεγάλη ομπρέλα, με τα καζάνια να βράζουν και με φόντο το μεγάλο πανό του Συλλόγου μας αρκετοί χωριανοί αλλά και πολλοί μικροί μας φίλοι παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην διαδικασία μαγειρέματος της παραδοσιακής φασολάδας κάτω από τις οδηγίες του Αρχι-Σέφ Αβράμπου και των άλλων μαγείρων.


Παρουσία χωριανών έγινε και η χειροτονία του νέου μάγειρα από τον Αρχισέφ Αβράμπο και από τους υπόλοιπους μαγείρους.



 
Πραγματικά η όλη διαδικασία έβγαλε πολύ γέλιο.
Την παραμονή το απόγευμα περίπου στις 7 μ.μ. τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός. Την έναρξη του Εσπερινού έκαναν ο αιωνόβιος Παπα-Πέτρος Νταλλής με τον Παπα-Πάνο Τσιώλη και τον Παπα-Νασιώκα Ηλία τον οποίο παρακολούθησε πλήθος κόσμου.
Μετά το τέλος του Μέγα Εσπερινού ακολούθησε το καθιερωμένο γλέντι  αυτή τη φορά στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Με την υπέροχη φωνή του συγχωριανού μας Αλέκου Κάλλη και με τις μαγικές χορδές του βιολιού του επίσης συγχωριανού μας Κώστα Καλογερογιάννη και υπό τον μαγικό ήχο του κλαρίνου έγινε ένα υπέροχο γλέντι.

Το χορό άνοιξαν ο αιωνόβιος Παπα-Πέτρος Νταλλής με τον Παπα-Νασιώκα Ηλία.
 
Ανήμερα της γιορτής τελέστηκε η Θεία Λειτουργία το προσκύνημα στη Χάρη του Τιμίου  Σταυρού και η αρτοκλασία.


Ακολούθησε Τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων του Βαλκανικού Πολέμου και Αλβανικού Μετώπου και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στον προαύλιο χώρο του ναού.
 
Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν από τον Δήμο Αγράφων  ο Δήμαρχος Αγράφων Χρήστος Μπούρας

και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Κουτσολάμπρος.
 
Μετά το τέλος της κατάθεσης στεφάνων ακούστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους ο Εθνικός μας Ύμνος.
Στην γιορτή μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν  οι υποψήφιοι βουλευτές Λιάπης Σεραφείμ, Χορμόβας Ηλίας και Αρβανίτης Χρήστος.
Στο τέλος και της κατάθεσης στεφάνων τα μέλη του Συλλόγου έστησαν τραπέζια και καρέκλες κάτω από τα μεγάλα πλατάνια με τον ίσκιο τους μιας και είχε ηλιόλουστη μέρα και ένας ένας οι χωριανοί  φίλοι και επισκέπτες περνούσαν για να πάρουν από ένα πιάτο φασολάδα, ελιές , χαλβά και ψωμί.
 
Λίγο πιο πέρα σε ένα τραπέζι υπήρχε άφθονο κρασί  όλα προσφορά του Συλλόγου.
Από ότι φάνηκε άρεσε σε όλους η φασολάδα και αρκετοί ήταν αυτοί που πήραν και δεύτερη μερίδα.
Στο τέλος όλοι ευχηθήκαμε και του χρόνου να είμαστε όλοι στο μέτρο και να προσκυνήσουμε την Χάρη Του.
Ας είναι μεγάλη η Χάρη του Τιμίου Σταυρού και ας προστατεύει τους Τροβατιανούς όπου κι αν βρίσκονται.                   

Δεν υπάρχουν σχόλια: