Σημάδια εγκατάλειψης



‘’Ιερά μονή Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Τροβάτου δήμου ΑγράφωνΝ. Ευρυτανίας, Μεταβυζαντινά Μνημεία Ευρυτανίας Περιφ. Στερεάς Ελλάδος 2000-2006’’

Αυτά γράφει η τεράστια ταμπέλα – πινακίδα που υπάρχει εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον στημένη έξω από το ιστορικό αυτό μοναστήρι Της Παναγίας
 Τροβάτου...


...Από τότε που έγιναν κάποιες απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και φθοράς από το πέρασμα του χρόνου, από το Υπουργείο Πολιτισμού και το τμήμα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έκτοτε το ιστορικό αυτό μοναστήρι εγκαταλήφθηκε από όλους μας.

 Σε αυτό το μοναστήρι που τόσα και τόσα έχουν γραφτεί σε πολλά βιβλία, που έχουν ειπωθεί τόσα πολλά σε συνέδρια (βλ. 3ήμερο συνέδριο 2008 ‘’ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ’’)  για τους μεγάλους διδάσκαλους του γένους που πέρασαν από αυτό τα σημάδια εγκατάλειψης είναι μεγάλα.

Οι δύο δρόμοι που οδηγούν στο μοναστήρι Της Παναγίας είναι άβατοι. 


Μόνο με 4χ4 όχημα μπορεί κάποιος να πάει και αυτό είναι και πάλι πολύ δύσκολο. Ο ‘’κεντρικός’’ δρόμος που οδηγεί στο μοναστήρι μετά από κατολίσθηση κόπηκε στη μέση και έγινε πολύ επικίνδυνος. Η ζημιά προκλήθηκε έπειτα από τη διάνοιξη του κεντρικού δρόμου προς τους Αγίους Θεοδώρους  χωρίς το κατάλληλο τοιχίο στήριξης  με αποτέλεσμα να φύγουν τα βράχια και τα χώματα και να κοπεί σχεδόν στη μέση.

Αλλά ακόμη και όταν φτάνεις στο μοναστήρι υπάρχει εδώ και χρόνια ένα τεράστιο χαντάκι που είναι δύσκολο να το περάσεις. 
Παρόλες τις οχλήσεις προς τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Τροβάτου, αλλά και προς τον δήμο Αγράφων ( ερώτηση έγινε στην περσινή συνέλευση με τον δήμαρχο Αγράφων Μπαμπαλή Θεόδωρο που έγινε το καλοκαίρι στο Τροβάτο) δυστυχώς μέχρι σήμερα Ιούνιος 2016 δεν ίδρωσε το αυτί κανενός  ώστε να αποκατασταθούν τουλάχιστον αυτές οι κύριες ζημιές.


Κάθε χρόνο τα χόρτα στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού Της Παναγίας αλλά και στον  Άγιο Δημήτριο στον Κάτω Μαχαλά τα κόβουν με τη θέλησή τους και φυσικά με έξοδα δικά τους συγκεκριμένοι άνθρωποι που από ότι φαίνεται πονούν και νοιάζονται για αυτόν τον τόπο, χωρίς να επιβαρύνουν με έξοδα τον δήμο Αγράφων. 
Μήπως θα έπρεπε στο κονδύλι που μοιράζει ο δήμος Αγράφων σε κάποιους χωριανούς για καθαρισμό δημόσιων χώρων να βάλει και τα προαύλια του Αγίου Δημητρίου αλλά και του μοναστηριού Της Παναγίας Τροβάτου; 
Δεν είναι μόνο η πλατεία των Αγίων Θεοδώρων όλο το χωριό ώστε να δείχνουμε ότι καθαρίζουμε και κόβουμε χορτάρια.


Μήπως η τεράστια πινακίδα-ταμπέλα που υπάρχει στην είσοδο του μοναστηριού Της Παναγίας θα πρέπει να φύγει από εκεί  ώστε να μην υπάρχει αυτή η αντίθεση που δε συνάδει με την μαγευτικότατα  του τοπίου. 
Ποιος είναι ο σκοπός της παρουσίας της ταμπέλας εκεί; 
άλλωστε πέρασαν πάνω από 10 χρόνια που ολοκληρώθηκε το έργο.


-Πως θα προσελκύσουμε θρησκευτικό τουρισμό και όχι μόνο χωρίς να υπάρχουν έστω αυτές οι βασικές υποδομές πρόσβασης στο μοναστήρι;

-Πολύ καλές οι καμπάνιες για τουρισμό στα Άγραφα αλλά πρέπει να υπάρχουν και κάποιες βασικές υποδομές.

 Ως σύλλογος προσπαθούμε να προστατέψουμε τα ιστορικά μας μνημεία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον δήμο. 

Αυτά είναι αρμοδιότητες του δήμου  Αγράφων και εμείς έχουμε την υποχρέωση να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και να βοηθούμε όπου μπορούμε ώστε με την συνεργασία να γίνει κάτι σωστό σε αυτόν τον τόπο.