Απαντήσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών Κώστα Τάκη για τα δημοτικά τέλη



 Διευκρινίσεις σχετικά με το σοβαρό θέμα των δημοτικών τελών και τις αντιδράσεις που υπάρχουν απο δημότες για τα αυξημένα ραβασάκια του δήμου που έχουν σταλεί ,δίνει σε επικοινωνία που είχε μαζί του το "VP" ,ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.Κώστας Τάκης...

...Ο Αντιδήμαρχος υπεραμύνεται της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται απο το προσωπικό του δήμου ώστε να μπει μια τάξη στο άναρχο καθεστώς και στο ανύπαρκτο σύστημα είσπραξης δημοτικών τελών που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια στον δήμο Αγράφων, τονίζει ότι είναι "υπερ των διαγραφών των προσαυξήσεων" σε όσους δημότες αποδεδειγμένα διαπιστωθεί ότι ποτε δεν είχαν ενημερωθεί για τις οφειλές τους,ενώ αναφέρει ότι εφ όσον ολοκληρωθούν οι λίστες με τα τελικά ποσά των οφειλών υπάρχει η διευκόλυνση για 12 ισόποσες δόσεις για την αποπληρωμή τους.

"Σύντομα θα σταλούν και οι ειδοποιήσεις τελών ύδρευσης στις Δημοτικές Ενότητες Ασπροποτάμου και Απεραντίων για το 2013 μαζί με αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις προς τους δημότες.Σκοπός μας είναι πολύ σύντομα ,εντός του πρώτου 6μηνου του 2017,να τελειώνουμε με την οριστικοποίηση των βεβαιωτικών καταλόγων που θα επιφέρει τα απαραίτητα έσοδα στα ταμεία του δήμου ,και τότε και απαλλαγές σε ευπαθείς ομάδες θα γίνουν αλλά και σημαντική μείωση γενικά των δημοτικών τελών" αναφέρει ο κ.Τάκης  μεταξύ άλλων.

Ο Αντιδήμαρχος απαντώντας στο ερώτημά μας σχετικά με την διαδιακασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι δημότες για την διαγραφή των προσαυξήσεων τονίζει..."Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο για να δούμε εαν εντός των επόμενων ημερών ψηφιστεί η τροπολογία που αφορά την ρύθμιση των χρεών προς τους δήμους.Δεν θέλουμε σε καμια περίπτωση να εκθέσουμε κανέναν αλλά ούτε να εκτεθούμε και οι ίδιοι με τυχόν λαθεμένες αποφάσεις .Αναμένουμε και θα υπάρξει άμεσα και σχετική ενημέρωση"...

Αναβλήθηκε η συζήτηση για την διαγραφή δημοτικών τελών

Όπως σας ενημερώσαμε μέσα απο το "VP" χθες στο δημοτικό συμβούλιο Αγράφων θα συζητούνταν το θέμα των διαγραφών δημοτικών τελών περι τους 300-350 δημότες που το είχαν ζητήσει με αίτηση τους.Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι το θέμα αναβλήθηκε αφού είναι σε αναμονή της απόφασης του υπουργείου για ρύθμιση οφειλών.

"Καμία αύξηση τελών το 2017"



Ψηφίστηκαν απο το δημοτικό συμβούλιο τα νέα δημοτικά τέλη και παραμένουν ως έχουν χωρίς αυξήσεις. Σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου τα έσοδα του δήμου για την υπηρεσία καθαριότητας & ηλεκτροφωτισμού θα είναι τα παρακάτω:

 Τέλος καθαριότητας και φωτισμού (άρθρο 25 Ν 1828/89) 479.733,60

0313. Λοιπά έσοδα των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 0,00

2111. Τακτικά έσοδα από τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 100.000,00

2118. Τακτικά έσοδα απί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών 0,00

3211. Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 172.985,52

3218. Τακτικά έσοδα επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών 0,00 ΣΥΝΟΛΟ 752.719,12

Τα νέα τέλη καθαριότητας & ηλεκτροφωτισμού  που παραμείνουν ως έχουν, ήτοι:

1. Για τους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται ως κατοικία σε 1,50 € ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας

2. Για τους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική χρήση σε 1,85 €/τ.μ. ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας 

 Τα τέλη Ύδρευσης και Αποχέτευσης για το 2017 έχουν ως εξής:

· Οικίες 35,40 Ευρώ ετησίως

· Καφενεία, Σούπερ Μάρκετ 50,00 Ευρώ ετησίως

· Ψησταριές, Εστιατόρια 65,00 Ευρώ ετησίως

· Ενοικιαζόμενα Δωμάτια 110,00 Ευρώ ετησίως

· Ξενοδοχεία 265,48 Ευρώ ετησίως

· Βιοτεχνίες – Εργοστάσια 265,48 Ευρώ ετησίως

· Λοιπά καταστήματα 50,00 Ευρώ ετησίως

Τα τέλη αποχέτευσης θα ανέρχονται στο 30% του παγίου κατανάλωσης νερού

Τι λέει ο νόμος την διαγραφή χρεών(Άρθρο 174 ν. 3643/2006)

Διαγραφή χρεών

1. Κάθε είδους χρέη προς τους Δήμους και τις Κοινότητες διαγράφονται ολόκληρα ή εν μέρει:

α) Όταν οι οφειλέτες απεβίωσαν χωρίς να αφήσουν περιουσία ή οι κληρονόμοι τους αποποιήθηκαν την κληρονομιά.

β) Όταν οι οφειλέτες δεν έχουν καθόλου περιουσία και η επιδίωξη της είσπραξης δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα επί τρία χρόνια, αφότου έληξε η χρήση κατά την οποία βεβαιώθηκαν.

γ) Όταν οι οφειλέτες δεν έχουν περιουσία και είναι αγνώστου διαμονής, εφόσον οι προσπάθειες, που έγιναν επί μία τριετία για την ανεύρεση της διαμονής τους, δεν έφεραν αποτέλεσμα, και

δ) Όταν η εγγραφή στους οριστικούς βεβαιωτικούς καταλόγους δημοτικών ή κοινοτικών φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών έγινε κατά τρόπο προφανώς λανθασμένο ως προς τη φορολογητέα ύλη ή το πρόσωπο του φορολογουμένου ή όταν έγινε λανθασμένη πολλαπλή εγγραφή για το ίδιο είδος εσόδου και για το ίδιο πρόσωπο.

2. Η διαγραφή των χρεών γίνεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου.

3. Στους Δήμους και στις Κοινότητες που έχουν δική τους ταμειακή υπηρεσία, το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο με αιτιολογημένη απόφασή του, μπορεί να απαλλάσσει τους οφειλέτες από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον η εκπρόθεσμη καταβολή οφείλεται:

α) στη μη επίδοση της ατομικής ειδοποίησης,

β) σε οικονομική αδυναμία που προήλθε από γεγονότα ανωτέρας βίας,

γ) σε υπαιτιότητα της υπηρεσίας.

Η απόφαση του συμβουλίου εκδίδεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη. Στις περιπτώσεις α΄ και γ΄ απαιτείται και η γνώμη της ταμειακής υπηρεσίας.

Σε ρύθμιση και τα χρέη προς τους δήμους

Ρύθμιση και για οφειλές και χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο ΥΠΕΣ ανακοίνωσε πως το αμέσως επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και εντός του Ιανουαρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη που θα προωθεί τη ρύθμιση οφειλών. Το θέμα τέθηκε με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη θέσπισης μιας βιώσιμης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημοτών προς τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις.

«Είναι στις προθέσεις του υπουργείου -και μάλιστα στο νομοσχέδιο, που προτίθεται να κατεβάσει το πιο πιθανό εντός του μήνα- να περιλαμβάνεται μια τέτοιου είδους διάταξη, η οποία πέρα από τη διευκόλυνση, δηλαδή τον αριθμό των δόσεων που θα προβλέπει για την αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων, θα πρέπει να έχει μια μέριμνα και για το ζήτημα των προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί σε αυτά τα βεβαιωμένα και οφειλόμενα ποσά και ιδιαίτερα σε σχέση με τα επιτόκια, τα οποία έχουν επιβαρύνει αυτά τα ποσά», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών. Πρόσθεσε δε, ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η διάταξη αυτή να κατατεθεί, αν είναι δυνατόν, μέσα στον Ιανουάριο, με στόχο να αποτελέσει μια «πραγματική ανάσα για τις οφειλές προς τους δήμους, και για τους δήμους και γι’ αυτούς, οι οποίοι έχουν χρεωθεί τα αντίστοιχα ποσά».




Δεν υπάρχουν σχόλια: