Η πρωτοχρονιάτικη Πίτα των Τροβατιανών.

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 στο Σχηματάρι Βοιωτίας, ο Πολιτιστικός σύλλογος Τροβάτου και οι Τροβατιανοί, έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους.
Αρκετοί Τροβατιανοί και φίλοι, έδωσαν για άλλη μια φορά το παρόν,  παλμό και ζωντάνια στην εκδήλωση, όπως μοναδικά οι Τροβατιανοί γνωρίζουν...


...Μέρος της εκδήλωσης ήταν και η απονομή ευχαριστηρίων, στον συγχωριανό μας και φιλόλογο καθηγητή κο Σαλαγιάννη Β. Παναγιώτη, για την προσφορά του στα Τροβατιανά δρώμενα. Την έναρξη της πρώτης εκδήλωσης του συλλόγου για την νέα χρονιά, έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου Κόκκαλης Λάμπρος
ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και μια καλή χρονιά με υγεία και γαλήνη, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αγράφων κο Μπαμπαλή Θεόδωρο και τον δήμαρχο Τανάγρας κο Περγάλια Βασίλειο, για την αμέριστη βοήθεια προς τον σύλλογο και το χωριό μας το Τροβάτο, σε ότι ζητήσαμε. Είναι χρέος όλων μας από όποιο μετερίζι και αν είμαστε, να προσφέρουμε στην προσπάθεια ενδυνάμωσης των ηθών και των εθίμων του τόπου μας. Την σκυτάλη πήρε ο ταμίας του συλλόγου Καραγεώργος Σταύρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις και στόχους του συλλόγου λέγοντας:


...Συμμετείχαμε στο 5ο Φεστιβάλ « Χριστούγεννα στην πλατεία», παρασκευάζοντας τις τσιγαρίδες , ένα έθιμο του χωριού μας, προσφέροντάς τες  στους παρευρισκόμενους.
...Σας προτρέπουμε να έρθετε για να ταξιδέψουμε μαζί στα όμορφα μονοπάτια της πλούσιας παράδοσής μας, με μαθήματα παραδοσιακών χορών, με την χοροδιδάσκαλο κα Μαργώνη Ευαγγελία. Τα μαθήματα  γίνονται κάθε Κυριακή.
...Την Κυριακή, στις 21 Ιανουαρίου ,πραγματοποιήθηκε ,στο Κ.Υ Σχηματαρίου , αιμοληψία. Επόμενη προγραμματισμένη αιμοδοσία θα είναι στις 13/05/2017 ή στις 20/05/2017. Θα θέλαμε να σας παροτρύνουμε στη ενεργή συμμετοχή σε κάθε προγραμματισμένη αιμοδοσία του Συλλόγου και όχι μόνο. Μπορούμε να διαθέσουμε 5 λεπτά από την καθημερινότητά μας για να σώσουμε έναν συνάνθρωπό μας.
Να σημειώσουμε ότι από την τράπεζα αίματος του Συλλόγου, βοηθήθηκαν αρκετοί συνάνθρωποί μας, που είχαν την ανάγκη αυτού του πολύτιμου αγαθού. Θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι είναι σημαντικό όταν κάποιος συνάνθρωπός μας, χωριανός ή φίλος, κάνει χρήση φιάλης αίματος , θα πρέπει να το αντικαθιστά ,δίνοντας αίμα σε οποιοδήποτε νοσοκομείο για λογαριασμό του Συλλόγου.
...Θα συνεχιστούν οι εργασίες στο χώρο της αποθήκης του Συλλόγου , και θα ξεκινήσουν εργασίες επισκευής στα παγκάκια της πλατείας των Αγίων Θεοδώρων.
...Ένας από τους στόχους για την φετινή χρονιά και όχι μόνο,  είναι η πραγματοποίηση του ονείρου. Η ενεργοποίηση του Λαογραφικού Μουσείου Τροβάτου. Πιστεύουμε ότι με την αμέριστη βοήθεια όλων των Τροβατιανών, θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου η επιθυμία ΌΛΩΝ.
...Επίσης στοχεύουμε στην βελτίωση και στην συντήρηση του μοναδικού σχολείου που υπάρχει στο χωριό μας. Ήδη έχει γίνει σχετικό έγγραφο αίτημα προς τον Δήμο Αγράφων για την παραχώρησή του στον Σύλλογο ,όπου περιμένουμε πολύ σύντομα την έγγραφη απάντηση του.
Το επόμενο ραντεβού τόνισε είναι στις 4 Αυγούστου 2018 στο Τροβατιανό Αντάμωμα και στις διάφορες εκδηλώσεις που θα προγραμματιστούν.
O εκπρόσωπος του δήμου Τανάγρας Ηλίας Χόντζιας Δημητρίου πέρνοντας τον λόγο στην συνέχεια, δεν έκρυψε την εκπληξή του για την καταπληκτική αυτή εκδήλωση, τόσο από πλευράς οργάνωσης αλλά και από την μεγάλη συμμετοχή των Τροβατιανών και φίλων λέγοντας οτι ο δήμος Τανάγρας και ο δήμαρχος Περγάλιας Βασίλης είναι κοντά και βοηθάμε στο μέτρο του δυνατού.  
Στην συνέχεια έγινε η δοξολογία από τον πάτερ Βαλάντη και ευλόγησε την πίτα.



Μέσα σε κλίμα φορτισμένο από συναισθήματα, έγινε και η απονομή ευχαριστηρίων στον συγχωριανό μας και φιλόλογο καθηγητή κο Σαλαγιάννη Β. Παναγιώτη. Ο γραμματέας του συλλόγου Μαργώνης Λάμπρος πήρε τον λόγο για την συνέχεια της εκδήλωσης λέγοντας:
''Στα πλαίσια της προσπάθειας της γενικότερης αντίληψης για την ανάδειξη της ιστορίας του χωριού μας, αλλά και των ιστορικών του κειμηλίων, υπάρχουν άνθρωποι που έγραψαν την δική τους ιστορία για τα Τροβατιανά δρώμενα και έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς γιατί έχουμε κοντά μας τον Τροβατιανό και συγχωριανό μας κο Παναγιώτη Σαλαγιάννη, έναν συγγραφέα, έναν καθηγητή, έναν Άνθρωπο με Άλφα κεφαλαίο, όπου όσα λόγια και αν εκφραστούν, όσες λέξεις και αν γραφτούν, δεν θα μπορέσουν να περιγράψουν την πολυσχιδή προσωπικότητά του, που όπως αναφέρει και ο ίδιος στο βιβλίο του ''ΤΟ ΤΡΟΒΑΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ'' αντί προλόγου:
''Το Τροβάτο είναι το χωριό που γεννήθηκα, που πρωτοαντίκρισα το φως, που πρωτοψέλλισα τις πρώτες λέξεις και που έχω τις πρώτες παιδικές μου μνήμες''
και συνεχίζοντας λέει:
'' Όποιος δεν ταξίδεψε στο Τροβάτο, δεν έχει ταξιδέψει ακόμη στην χώρα της ομορφιάς''.  
''Κύριε Παναγιώτη, ως σύλλογος και ως Τροβατιανοί, νιώσαμε την επιθυμία, νιώσαμε την υποχρέωση να σας απονείμουμε δημόσια ευχαριστήρια, ως ένα ελάχιστο δείγμα της Τροβατιανής κουλτούρας και αγάπης στο πρόσωπό σας. Δεχθείτε το ιδιαίτερο αυτό βιβλίο, έχοντας διπλό εννοιολογικό περιεχόμενο, την αγάπη σας για το βιβλίο, αλλά και την ιδιαίτερη αγάπη σας για το χωριό μας το Τροβάτο. Σας ευχαριστούμε για όλα όσα μας έχετε προσφέρει''. 

Με αυτά τα λόγια κάλεσε κοντά του τον Σαλαγιάννη Β. Παναγιώτη και ο πρόεδρος του συλλόγου Κόκκαλης Λάμπρος του πρόσφερε το αναμνηστικό δώρο.


 Εμφανώς συγκινημένος ο κος Σαλαγιάννης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του συλλόγου λέγοντας: 
''Αγαπητέ Γραμματέα του Συλλόγου μας,  

Σε ευχαριστώ για τα καλά και επαινετικά σου λόγια και ευχαριστώ και τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ. Σ. του Συλλόγου μας γι’ αυτήν σας την τιμή προς το πρόσωπό μου και ευχαριστώ και τους συγχωριανούς μας Τροβατιανούς που, μέσω του Συλλόγου μας, με τιμούν και αυτοί σήμερα.



 Αγαπητοί συγχωριανοί, θέλω, εξαρχής, να σας εξομολογηθώ το εξής: 

Στην εκπαιδευτική μου διαδρομή έτυχε να με τιμήσουν πολλές φορές για το έργο μου. Όμως, πιστέψτε με, η τιμή αυτή που μου γίνεται σήμερα, είναι για μένα η σημαντικότερη και συγκινητικότερη, γιατί γίνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας και μέσω αυτού και από όλους εσάς τους αγαπητούς μου συγχωριανούς.


   Και, βέβαια, αυτή η τιμή μού γίνεται, γιατί προσπάθησα και εγώ, μαζί με τα άξια  μέλη του Συλλόγου μας και μαζί με  εσάς τους Τροβατιανούς, να βάλω ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για την ανάδειξη του χωριού μας και την καταγραφή και τη γνωστοποίηση ευρύτερα της ιστορίας του.     

  Και θέλω, επιπρόσθετα, να σας πω και το εξής:

Τα άλλα μου βιβλία τα έγραψα με τον συνήθη τρόπο συγγραφής βιβλίων. Όμως το ΤΡΟΒΑΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ και Τα Τροβατιανά τα έγραψα με την καρδιά μου. Κάθε σελίδα τους ήταν και είναι για μένα ένα κομμάτι από την ψυχή μου και ένα γοητευτικό ταξίδι στα πανέμορφα μέρη του χωριού μας, αλλά και στην ιστορία του, τη θρησκευτική και την πολιτική, καθώς και στις παραδόσεις του. Δίνω, βέβαια, ιδιαίτερη σημασία στην παράδοσή μας, γιατί πιστεύω απόλυτα ότι ένας λαός που χάνει την παράδοσή του είναι σαν τον άνθρωπο που χάνει το μνημονικό του.

       «ΤΟ ΤΡΟΒΑΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ» και τα «Τροβατιανά» γράφτηκαν και για τον εξής ακόμη λόγο: επειδή διαπίστωνα ότι σε κανένα επιστημονικό Συνέδριο και σε κανένα επιστημονικό σύγγραμμα δε γινόταν επαρκής αναφορά ούτε στην παλαιότερη ούτε στην πρόσφατη ιστορία του Τροβάτου. Αυτό το κενό πληροφόρησης προσπάθησα, να καλύψω με τα βιβλία μου αυτά, καταγράφοντας, όσο πιο επισταμένα μπόρεσα, την ιστορική μνήμη του τόπου μας. Και θέλω, επίσης, να πιστεύω ότι τα δύο αυτά βιβλία μπορούν να αποτελέσουν και μια στέρεα βάση δεδομένων για όσους θελήσουν μελλοντικά να ασχοληθούν με την ιστορία του χωριού μας, δεδομένου ότι η ιστορική έρευνα δε σταματά ποτέ.  
 Εμείς οι Τροβατιανοί, αγαπητοί συγχωριανοί, που βρισκόμαστε εδώ σήμερα, αλλά και οι απανταχού Τροβατιανοί, έχουμε έναν κοινό συναισθηματικό δεσμό και μια κοινή αδυναμία: την αγάπη μας για το όμορφο χωριό μας. Για μας τους Τροβατιανούς το Τροβάτο είναι συνυφασμένο με την ύπαρξή μας και είναι και τόπος και ιδέα μαζί. Είναι ο χώρος της καρδιάς και του ονείρου μας. Είναι ο τόπος της γοητευτικής ομορφιάς και της αξιόλογης ιστορίας. Γι’ αυτό και πάντα το νοσταλγούμε. Πάντα εκεί πετά η ψυχή μας και πάντα εκεί φτερουγίζει ο νους μας. Η αύρα του και η ιδιαίτερη ενέργεια του τοπίου του μας αναζωογονούν και μας τονώνουν το αίσθημα της ψυχικής μας ευεξίας. Και αυτοί είναι οι λόγοι που εμείς οι Τροβατιανοί είμαστε εφ’ όρου ζωής ερωτευμένοι με το Τροβάτο, με έναν έρωτα που δεν ξεθωριάζει και δε θα ξεθωριάσει ποτέ. Εμείς μόνο στην αγκαλιά του Τροβάτου νιώθουμε ευτυχισμένοι.

    Όμως το Τροβατο δεν είναι μόνο ο τόπος και η ιστορία του. Είναι και οι άνθρωποί του. Είμαστε όλοι εμείς, είναι αυτοί που μας φύγανε, είναι κι αυτοί που θά ’ρθουν. Έβγαλε και αρκετούς  διακεκριμένους ανθρώπους αυτός ο μικρός τόπος. Επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια μόνο για έναν απ’ αυτούς, που τον χάσαμε ξαφνικά μόλις προχθές. Μιλώ για το συγχωριανό μας και αγαπητό μου εξάδελφο Δημήτρη Καραγεώργο, έναν κορυφαίο και διαπρεπή επιστήμονα, έναν άριστο παιδαγωγό και πανεπιστημιακό δάσκαλο και έναν εξαίρετο άνθρωπο, που ξεκίνησε μικρό και φτωχό παιδί από το Τροβάτο, έκανε λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διέπρεψε στην επιστήμη του και πάντοτε είχε στην καρδιά του το όμορφο χωριό μας.   

  Και, κλείνοντας, αγαπητοί συγχωριανοί, θέλω να πω ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι που έχουμε έναν τόπο με τέτοια εκθαμβωτική ομορφιά και με τέτοια αξιόλογη ιστορία. Οφείλουμε όμως να τον αναδείξουμε περισσότερο και από όλες τις πλευρές. Ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος, που είναι ένας από τους πιο ζωντανούς και δραστήριους Συλλόγους της περιοχής μας, το προσπαθεί αυτό με τις ποικίλες δραστηριότητές του και γι’ αυτό του αξίζουν πολλά-πολλά συγχαρητήρια. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη περισσότερο και τη δική μας βοήθεια. Καθένας από το μετερίζι του οφείλει να βοηθήσει  με το «κατά δύναμιν». Και να μην ξεχνάμε ότι το Τροβάτο είναι η περηφάνια μας και η ψυχή μας και ό,τι και να κάνουμε γι’ αυτό, θα είναι πάντα λίγο.     
     Και πάλι Σας ευχαριστώ, από τα βάθη της καρδιάς μου, για την Τιμή που μου κάνατε και  εύχομαι σε όλους τους Τροβατιανούς αλλά και στους παριστάμενους φίλους: Ευτυχισμένος ο Καινούριος χρόνος. Στο Σύλλογό μας εύχομαι να συνεχίσει με το ίδιο πάθος τις δραστηριότητές του και το 2018 για το καλό του χωριού μας.
Στο σημείο αυτό ζήτησε να πει δυό λόγια για τον κο Σαλαγιάννη Παναγιώτη, ο καθηγητής κος Παρούτσας Αθανάσιος, τ. Πανεπιστημιακός, Επίτιμος Δικηγόρος Αθηνών ο οποίος έδωσε τα εύσημα στον σύλλογο για το έργο που κάνει στις 
δύσκολες αυτές εποχές λέγοντας χαρακτηριστικά οτι εί ναι από τους πιο δραστήριους συλλόγους σε σχέση με άλλους και αυτό φαίνεται περίτρανα. Αναφερόμενος για τον κο Σαλαγιάννη Παναγιώτη τόνισε οτι αν και ήταν πολύ δύσκολα χρόνια εκείνη την εποχή, παρόλα αυτά έγινε καθηγητής και το κυριότερο, ήταν και είναι αγαπητός στους μαθητές του. Επάξια λοιπόν τον τιμάτε σήμερα.   

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους από τον δήμο Τανάγρας ο Ηλίας  Χόντζιας Δημητρίου, εκπρόσωποι των συλλόγων, Κουστέσας, Τριδέντρου, Επιννιανών, Βραγγιανών, Δέντρου, Τερψιχόρη και Αγ. Τριάδας Καρπενησίου, και φυσικά οι Τροβατιανοί και φίλοι.
Το ένα φλουρί που αντιστοιχούσε στο στρώμα, μια προσφορά της ''ELITE STROM'' την οποία και ευχαριστούμε θερμά, το κέρδισε ο Γεωργίου Περικλής
Στην συνέχεια ακολούθησε φαγητό και φυσικά χορός, με τα ηχητικά του DJ του συλλόγου Μαργώνη Σάκη, τον οποίο και ευχαριστούμε που μας διασκέδασε με τα τραγούδια του.
 
 
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας όλους τους Τροβατιανούς και φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, δείχνοντας για μια ακόμη φορά οτι είμαστε όλοι εδώ, όπως μοναδικά οι Τροβατιανοί γνωρίζουν.
 
Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Παπαδόπουλο Κώστα και Παπαδόπουλο Χρήστο για την μεγάλη βοήθεια που προσφέρουν στον σύλλογο και στούς Τροβατιανούς που καλύπτουν όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου.
Καλή Χρονιά σε όλους. 
Με τιμή το Δ.Σ. του συλλόγου Τροβάτου.    








Δεν υπάρχουν σχόλια: