ΤΡΟΒΑΤΙΑΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Στις 6 Αυγούστου 2011 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Τροβατιανό Αντάμωμα. 
Το μεγαλύτερο αντάμωμα Σαρακατσάνων στο νομό Ευρυτανίας που τα είχε όλα. 
Είχε παλμό, είχε ενθουσιασμό, αναπαράσταση του εθίμου του Σαρακατσάνικου Γάμου, ζύμωμα της κουλούρας του γαμπρού και της νύφης αλλά το κυριότερο είχε πάρα πολύ νέο κόσμο, πολύ νεολαία.
 Την Τετάρτη 3 Αυγούστου με την βοήθεια αρκετών χωριανών φτιάχτηκαν δύο καλύβες από μπάτσες έλατου δεξιά και αριστερά από το πλακόστρωτο της πλατείας οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τα συμπεθεριά.


Την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2 ημέρες πριν το Αντάμωμα γυναίκες και άντρες ντυμένοι με παραδοσιακές στολές ζύμωσαν τις κουλούρες του γάμου για τον γαμπρό και την νύφη βάζοντας όλη τους την τέχνη και το μεράκι αλλά τραγουδώντας και παραδοσιακά τραγούδια όπως γίνονταν και παλιότερα.
Η συγκίνηση βέβαια των μεγαλυτέρων ήταν μεγάλη γιατί ξαναθυμήθηκαν τα χρόνια εκείνα αλλά και τραγούδησαν με την ψυχή τους.





Την Παρασκευή 5 Αυγούστου παραμονή του Ανταμώματος οι εργασίες έφταναν στο αποκορύφωμά τους. 
Μικροί και μεγάλοι βοήθησαν με ζήλο  ώστε να στηθούν τα τραπέζια και οι καρέκλες και ότι άλλο χρειαζόταν, δείχνοντας πως μόνο με την βοήθεια όλων μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα. Παράλληλα στολίστηκαν και οι καλύβες με τα ταγάρια, τις κάπες τα φλοκάτα κ.α, ενώ μαζεύτηκαν και τα παιδιά από τα χορευτικά τμήματα για την τελική πρόβα. Η καταρρακτώδεις βροχή που έπεσε μετά τον Εσπερινό δεν πτόησε κανέναν. 

Αντίθετα μας έδωσε περισσότερο πάθος και ενθουσιασμό για την συνέχεια.



Το Σάββατο 6 Αυγούστου του Σωτήρος όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στο πανέμορφο Τροβάτο.  
 Μετά την Θεία Λειτουργία από τον παπα-Ηλία Νασιώκα μπήκαν και οι τελευταίες πινελιές για την μεγάλη βραδιά.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κουτσολάμπρος Παναγιώτης,




ο οποίος καλωσόρισε  τους παρευρισκόμενους (πάνω από χίλια άτομα), τονίζοντας ότι σήμερα που οι καταστάσεις και οι συνθήκες της ζωής μας, γίνονται όλο και πιο δύσκολες και η  παγκοσμιοποίηση μας έχει αλλάξει, μας έχει αλλοιώσει,  
Εμείς ως Σαρακατσαναίοι, έχουμε χρέος να διατηρήσουμε τις παραδόσεις και να τις μεταλαμπαδεύσουμε  στα παιδιά και στα εγγόνια μας.

Οι  ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ και ΙΣΧΥΡΟΙ ΚΡΙΚΟΙ, ήταν, είναι και θα είναι, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των οποίων ο ρόλος από δω και στο εξής θα είναι πιο σημαντικός

Τόνισε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου, όπως και κάθε Σύλλογος, είναι μια «ιδέα»
Όμως πρέπει να ανανεωθεί. Είναι ανάγκη να ανανεωθεί.
Ευχαρίστησε επίσης  μέσα από την καρδιά του τους χορευτικούς Συλλόγους Πετριλιωτών Σχηματαρίου και Σαρακατσάνων Θήβας που πρόσφεραν τις παραδοσιακές στολές για την σημερινή βραδιά πρεσβεύοντας έτσι την ΙΔΕΑ και την ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ  που πρέπει να έχουν οι Χορευτικοί Σύλλογοι προς τους νέους μας, γνωρίζοντας ότι οι παραδοσιακές στολές είναι πολύτιμες και στοιχίζουν μια περιουσία

Επίσης ευχαρίστησε ονομαστικά  τους κτηνοτρόφους του χωριού μας για την προσφορά μέρος των αρνιών στη σημερινή εκδήλωση κα συγκεκριμένα τους

ΚΑΛΛΗ Γιώργο,  ΚΑΛΛΗ Άγγελο,  ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ Ανδρέα,
ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ Αντώνη,  ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Αλέκος,
ΜΑΡΓΩΝΗ Βελισσάρρη,  ΜΑΡΓΩΝΗ Σάκια,  ΜΑΡΓΩΝΗ Τάσος, 
ΜΑΡΓΩΝΗ Γιώργο,  ΜΠΑΚΟΔΗΜΟ Ανδρέα,  ΝΤΑΛΛΗ Κώστα
ΝΤΑΛΛΗ Πέτρο, ΤΣΙΤΣΙΚΑΟ Χρήστο,  ΧΑΡΔΑΛΙΑ Γιώργο.

Παραβρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους
Ο δήμαρχος  Αγράφων ΤΑΤΣΗΣ Δημήτριος
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος  Στερεάς Ελλάδος ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ Λάμπρος 
Οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ Ευθύμιος, ΒΕΛΑΕΤΗΣ Δμήτριος, ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος, ΦΟΥΚΑΣ Νικόλαος , ΜΠΑΚΟΥΣΗΣ Αθανάσιος
Ο πρώην δήμαρχος Αγράφων Χρήστος Μπούρας, Ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου ΤΣΙΩΛΗΣ Δημήτριος
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑΣ Δημήτριος, ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ Παναγιώτης , ΚΑΚΟΣ Θωμάς , ΦΟΥΡΛΙΓΚΑ Κλεάνθη
Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τροβάτου ΤΣΙΤΣΙΚΑΟΣ Χρήστος
Ο πρώην δάσκαλος του χωριού μας Τσεργογιάννης Θεόδωρος,
Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τριδέντρου ΚΩΣΤΙΚΟΣ Βασίλειος
Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΝΤΑΛΛΗΣ Ευστάτιος
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΝΤΡΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ Δημήτριος
Η Πρόεδρος του Συλλόγου ΤΡΙΔΕΝΤΡΟΥ   ΣΤΑΜΟΥΛΔΑ Γεωργία
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Κουστέσσας  ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Αριστέα

Παίρνοντας τον λόγω ο δήμαρχος Αγράφων Τάτσης Δημήτριος  ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συλλόγου και το συμβούλιο για την πρόσκληση του τονίζοντας ότι «πραγματικά τέτοιες εκδηλώσεις είναι από τις λίγες
Τόνισε επίσης την μεγάλη ευαισθησία που έχει αυτή η δημοτική αρχή προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και θα είμαστε κοντά σας στο μέτρο του δυνατού. Ευχήθηκε από τις  αυριανές εκλογές να εκλεγούν οι καλύτεροι. Όπως είδατε σήμερα έφερα μαζί μου όλους τους αντιδημάρχους για να δούν αυτά τα πανέμορφα μέρη αλλά και να έχουν άποψη για το τι θα ψηφίζουν στα δημοτικά συμβούλια. Ευχαριστώ πολύ και καλά να περάσουμε»  

Συγκινητική στιγμή ήταν όταν το μικρόφωνο πήρε ο Καλογερομήτρος. Nικ. Δημήτριος εκπροσωπώντας μια μεγάλη μερίδα χωριανών  οι οποίοι σε ένδειξη
  
της ευγνωμοσύνης της προς τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου για την μεγάλη προσφορά στο πανέμορφο χωριό μας και προς τους χωριανούς πρόσφεραν στα μέλη του Συλλόγου μια αναμνηστική πλακέτα που έγραφε:    

‘’ Οι κάτοικοι του χωριού Τροβάτο Αγράφων Ευρυτανίας ευχαριστεί θερμά τον πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Τροβάτου  Κουτσολάμπρο Παναγιώτη, Χαρδαλιά Γεώργιο, Αβράμπο Γεώργιο, Μαργώνη Λάμπρο, Μαργώνη Βελισσάρη, Μπιστιτζιάνο  Χρήστο, Κόκκαλη Λίτσα και Καραγεώργο Σταύρο για την μεγάλη προσφορά στα δρώμενα του χωριού μας. 6 Αυγούστου 2011’’


Στην συνέχεια έγιναν οι βραβεύσεις των παιδιών που πέρασαν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με αναμνηστικές πλακέτες και συγκεκριμένα στους εξής:

--Γιόξας Δημήτριος του Κων/νου
(γιός της Ειρήνης . Γεωρ. Κουτσολάμπρου)
(Ηλεκτρολογίας ΤΕΙ Λαμίας)

--Κάλλη Ειρήνη του Άγγελου
Νοσηλευτική Τ.Ε.Ι. Ιωαννίνων

--Καπερώνη Ελευθερία 
Μαιευτική Τ.Ε.Ι.Θεσ/νικης 

--Καπούλας Συμεών του Παύλου
(γιός της Βασιλικής .Αποστ .Κάλλη)
(Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας ΑΣΠΑΙΤΕ  Αθήνας)

--Κόκκαλης Φώτιος του Αριστείδη
(Ηλεκτρολογίας ΤΕΙ Λάρισας)

--Μαργώνη  Χριστίνα του Λάμπρου
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών

--Μπακοδήμου Ευθυμία του Λάμπρου
Φιλολογικό Πάτρας

--Μπακοδήμου  Χριστίνα του Σταύρου
Οπτικομετρίας ΤΕΙ Αθηνών 




--Σαλαγιάννης Δημοσθένης του Σπύρου
Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πάτρα

--Σαλαγιάννη Κων/να του Αθανασίου
Μηχανολόγων Αεροναυπηγών
Μηχανικών Πάτρα

-- Τσατσαρώνης Δημήτριος του Ευαγγέλου
(Ηλεκτρολογίας ΤΕΙ Λάρισας)

--Χρήστου Λαμπρινή του Παναγιώτη
(κόρη της Σπυριδούλας Μαρκοβίτη)
(Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών Θεσ/νικής)

Στην συνέχεια ξεκινώντας το μικρό χορευτικό τμήμα αποτελούμενο από παιδιά Τροβατιανών χόρεψαν λεβέντικους Σαρακατσάνικους χορούς ξεσηκώνοντας όλους μας σε ένα παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα για το πάθος και τον ενθουσιασμό τους.


Σειρά πήρε το μεγάλο χορευτικό του Συλλόγου, άντρες και γυναίκες  ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές  περνώντας ανάμεσα από τον κόσμο με σφυρίγματα και ευχές κατευθύνθηκαν προς την καλύβα της νύφης για να πάρουν και να σακιάσουν τα προικιά, να τα μεταφέρουν στην καλύβα του γαμπρού,
 το ξύρισμα του γαμπρού, τον φλάμπουρα και τον καθρέφτη πάντα μπροστά για να πάρουν την νύφη τραγουδώντας πάντα τα παραδοσιακά τραγούδια που έβγαιναν μέσα από την ψυχή τους κάνοντας την ατμόσφαιρα συγκλονιστική και συνάμα συγκινητική.









Η πολύ καλή οργάνωση του Ανταμώματος το όλο σκηνικό με τους χορούς και το έθιμο, ο καταπληκτικός και ακούραστος Γκόβαρης  με την ορχήστρα του και ο εκπληκτικός κόσμος με το αστείρευτο κέφι του για χορό και διασκέδαση κράτησαν μέχρι το πρωί.









Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους Τροβατιανούς , φίλους επισκέπτες και εραστές της παραδοσιακής μουσικής και παράδοσης αλλά και σε όλους όσους βοήθησαν και συνετέλεσαν ώστε να βγεί αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα.  

Οσοι χωριανοί και φίλοι θέλουν αναμνηστικές φωτογραφίες και DVD από το Αντάμωμα παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Συλλόγου αλλά και με το e-mail που θα το βρείτε στην ιστοσελίδα μας.










                   

Δεν υπάρχουν σχόλια: