ΜΙΚΡΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ή ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ;

Αγαπητοί χωριανοί, φίλες και φίλοι.
Πράγματι βρισκόμαστε, ζούμε και κινούμαστε σ’ ένα περιβάλλον αβέβαιης οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Το αναγνωρίζουμε, το βλέπουμε και το ζούμε όλοι μας.
Όμως σήμερα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα πρέπει να... 


...φυγαδεύσουμε τις σκέψεις και τις πράξεις μας προς τα εμπρός και προπάντων να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας για κάτι καλύτερο, για μας, για τα παιδιά μας και για τον τόπο μας.
Στα προηγούμενα φύλλα της εφημερίδας μας «Ο ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ» αναφερθήκαμε στο «Πιο Κρίσιμο Σταυροδρόμι» της εξελικτικής και αναπτυξιακής πορείας του πανέμορφου και αγαπημένου μας χωριού.
Με την συνδρομή του περιεχομένου του άρθρου για τα πρακτικά της συνεδρίασης, του Τοπικού Συμβουλίου του χωριού μας, το Τοπικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και κατέγραψε τις προτάσεις του για το τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2011. Μετά από τόσο καιρό (περίπου 8 μήνες) τα ερωτήματα των χωριανών είναι πάρα πολλά ,προς όλους. Τα στενά οικονομικά πλαίσια δράσεις, ίσως καθιστούν την κατασκευή έργων πολύ δύσκολη. ΟΧΙ όμως αδύνατη. 
Η ανεύρεση πόρων, ο σωστός προγραμματισμός και η συνεργασία όλων των φορέων ( Τοπικό Συμβούλιο, Πολιτιστικός Σύλλογος, Εκκλησιαστική Επιτροπή) πάντα με την συνεργασία του Δήμου, πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει τον πανέμορφο τόπο μας σε ένα άλλο επίπεδο ανάπτυξης. Η ανεύρεση πόρων δεν γίνεται μέσα από αποφάσεις για χορηγίες σε διάφορους Συλλόγους, με κάποια χρήματα και για μικροπολιτικούς σκοπούς, όπως γίνονταν τα τελευταία χρόνια.
Η ανεύρεση πόρων κατά την γνώμη μας, βρίσκεται και έρχεται ΜΟΝΟ από την εκμετάλλευση και αξιοποίηση της περιουσίας του πανέμορφου και παρθένου τόπου μας.
Τα Ανταμώματα και οι κάθε είδους εκδηλώσεις που γίνονται και διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Τροβάτου, προσελκύουν πάρα πολλούς χωριανούς και επισκέπτες στον τόπο μας, αλλά χωρίς τα στοιχειώδη πράγματα και κάποιες απαραίτητες ανέσεις (Δωμάτια διαμονής, ένα πιάτο ντόπιο φαγητό από τα παραδοσιακά πρoϊοντα μας, πλαστό, λαχανόπιτα, βούτυρο, κλωτσοτύρι, κρέας, ψωμί ζεστό από τον χωριάτικο φούρνο με τα ξύλα) απομακρύνουν τον επισκέπτη και τότε όλος αυτός ο κόπος πάει χαμένος. Η ανεύρεση πόρων έρχεται όταν ο επισκέπτης που περνάει από το χωριό μας δει κάτι που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον, ένα κιόσκι στην πλατεία με παραδοσιακά προϊόντα, ένα μουσείο με διάφορα αντικείμενα από την καθημερινότητα της ζωής των Σαρακατσάνων, μια Σαρακατσάνικη καλύβα με όλο το νοικοκυριό, την γάστρα και τα κακάβια, κάποιο αξιοθέατο. Ένα σημείο αναφοράς όπως λέγεται σήμερα.
Το μόνο που βλέπει σήμερα κάποιος που περνάει από το χωριό μας είναι η σημερινή εικόνα από τις τουαλέτες στην πλατεία των Αγ. Θεοδώρων που τοποθέτησε ο δήμος Αγράφων και έχουν γίνει μεγάλη εστία μόλυνσης για όλους μας.
Που είναι η ευαισθησία του δήμου, όπου έχει τονιστεί πάρα πολλές φορές ενώπιον των χωριανών;  

Ακόμη και η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου για επισκευή στις τουαλέτες του Αγ. Δημητρίου στον Κάτω Μαχαλά πήγε στο κενό χωρίς καν κάτι να ξεκινήσει. Σήμερα χάρη στην πρωτοβουλία της Εκκλησιαστικής επιτροπής και στην συνδρομή όλων των χωριανών  έγιναν καινούριες και σύγχρονες.
Προτάσεις υπάρχουν πολλές που επανειλημμένα έχουμε καταθέσει- μέσω τις εφημερίδας μας - και συζητήσει με πολλούς χωριανούς.
Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στην αποθήκη που βρίσκεται στο κάτω μέρος της πλατεία των
Αγ. Θεοδώρων, η οποία κυριολεκτικά σαπίζει και μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό π.χ. με τη δημιουργία «Μουσείου Τροβατιανής-Αγραφιώτικης Λαϊκής Τέχνης»κ.α.
Ας μας απαντήσει κάποιος:»Σε τι εξυπηρετεί σήμερα η ύπαρξή της;
Ακόμη και το σχολείο στον Μεσιακό Μαχαλά ερήμωσε και χρησιμοποιείτε μόνο όταν γίνονται εκλογές!
Γιατί αυτή η οκνηρία; Ας μας απαντήσει επιτέλους κάποιος!!
Ήρθε πιστεύουμε  η ώρα της αρμονικής συνύπαρξης Πολιτικής και Πολιτισμού.
Στις μέρες μας, ολοένα και περισσότερο, διαπιστώνουμε ότι οι σηματοδοτήσεις των λέξεων και των όρων, μας οδηγούν σε απόλυτες συγχύσεις εννοιών και πρακτικών.
Εν πάση περιπτώσει, πιστεύουμε, ότι σήμερα είναι λάθος με την λέξη  «πολιτισμό»  να εννοούμε μόνο  τις «πνευματικές» και «καλλιτεχνικές» πρακτικές, πρακτικές ξεκομμένες από την καθημερινή ζωή και από τους συλλογικούς στόχους των «κοινωνιών». Η δε παλαιά «πολιτική» έχει εκπέσει σε μια απλή διαχειριστική , κυρίως λογιστική διαχειριστική, των «κοινωνιών» που δεν ενδιαφέρεται παρά «δίκην πολυτέλειας».
Ο «πολιτισμός» με άλλα λόγια, δεν είναι η ζωγραφική, η αρχιτεκτονική, το θέατρο και η μουσική, ή ό,τι άλλο «καλλιτεχνικό».Αυτά δεν αποτελούν παρά εκδηλώσεις του.
Πολιτισμός είναι ο τρόπος με τον οποίον υπάρχουν και θεωρούν πως υπάρχουν οι «κοινωνίες», είναι το υπαρξιακό πεδίο αναφοράς τους, είναι οι συλλογικοί και οι ατομικοί στόχοι και οι προτεραιότητες της καθημερινής ζωής.
Η ιστορία αποδεικνύει ότι η ιστορία των κοινωνιών, των συγκρούσεων και των κάθε είδους εξελίξεων ταυτίζεται με την ιστορία των Πολιτισμών. Μόνο με έναν άλλο Πολιτισμό, θα λυνόταν το δημοσιονομικό πρόβλημα : ο Γκάντι είχε πει:«αν ζήσετε απλά, άλλοι απλά θα ζήσουν».
Ζούμε και κινούμαστε μέσα σε μια κοινωνία όπου ο ρόλος του κάθε μέλους είναι συγκεκριμένος και οριοθετημένος από κανόνες και αρχές. Ο καθένας μας θα πρέπει να διεκδικεί στόχους. Δεν πρέπει να μας καταβάλει η κοινωνική οκνηρία. Η εργασία από μόνη της ,μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, δεν είναι ικανή να δώσει λύση. Η λύσεις θα έρθουν μέσα από την συνεργασία, το περιεχόμενο και την επιλογή.
Όλοι μας, από όποιο μετερίζι και εάν είμαστε ,συμμετέχουμε στις ίδιες αγωνίες και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα ίδια προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας.
Χρέος μας είναι να βλέπουμε το πρόβλημα και όχι να βλέπει το πρόβλημα εμάς.
Εάν υπάρχει συνεργασία ατόμων και ομάδων, δίνοντας περιεχόμενο στις λύσεις, τότε η επιλογή μας ,θα δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.
Αυτές τις Άγιες ημέρες, το πνεύμα των Χριστουγέννων ας γίνει οδηγός στον δύσκολο δρόμο της επίτευξης των μικρών και μεγάλων στόχων, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Η Σαρακατσάνικη φυλή έχει δείξει και αποδείξει στο πέρασμα των χρόνων ότι και περήφανη είναι και με την σωστή τοποθέτηση των πραγμάτων ξεπερνάει όλες τις δυσκολίες που βρίσκονται  μπροστά.  

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου εύχεται σε όλους τους Τροβατιανούς να περάσουν καλές γιορτές με υγεία και αισιοδοξία για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: