ΤΟ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ

Σιγά σιγά φεύγει και ο χειμώνας. 
Λιώνουν τα χιόνια που φέτος ήταν πολλά και συνάμα πολύ ευεργετικά για τον τόπο. 
Αυτή τη μαγεία και την φανταστική  ομορφιά του κατάλευκου πέπλου που είχε σκεπάσει το πανέμορφο χωριό μας με τις μαγευτικές κορυφές του, λίγοι χωριανοί και φίλοι ήταν οι τυχεροί που την ένιωσαν και την έζησαν, που πάτησαν στα χιονισμένα σοκάκια, έπαιξαν με το χιόνι...





...Μαγικές  στιγμές που θα τους μείνουν αξέχαστες.

Αυτή η μαγεία  όμως σιγά σιγά φεύγει. Τα χιόνια λιώνουν και την θέση του χειμώνα, την διαδέχεται η Άνοιξη. 

Η Άνοιξη της φύσης με τα πανέμορφα μυρωδικά της, με το λάλημα του κούκου, την επάνοδο των κτηνοτρόφων στα βουνά, αλλά και κάποιων τυχερών χωριανών μας. 
Μπαίνοντας η Άνοιξη, αυτή η θαυμάσια εποχή αλλάζει  η διάθεσή μας, τα συναισθήματά μας . 

Παρόλο που τα σημερινά προβλήματα είναι μεγάλα  και περνάμε  όλοι μας  δύσκολες μέρες  και η οικονομική κρίση μας έχει καταβάλει, δεν πρέπει να λυγίσουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιβιώσουμε με κάθε τρόπο, γιατί τα παιδιά μας, το μέλλον αυτού του τόπου μας έχουν μεγάλη ανάγκη.
Πολλοί συνάνθρωποί μας από τα μεγάλα αστικά κέντρα, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, γυρίζουν πίσω στο χωριό τους, γυρίζουν πίσω στο πατρικό τους σπίτι και από ότι φαίνεται-και δεν είναι μακριά- ένα μεγάλο κομμάτι συνανθρώπων μας, χωριανών μας θα ξαναγυρίσουν πάλι στα χωριά τους στις ρίζες τους.

Αγαπητοί χωριανοί, αγαπητοί φίλοι.

Η ιστορία έχει αποδείξει πως στις δύσκολες στιγμές, μόνο μέσα από τις ρίζες μας, τα ήθη και τα έθιμά μας μπορούμε να δώσουμε συνέχεια και όραμα στα παιδιά μας. 

Οι Σαρακατσάνοι, ήταν και είναι μια φυλή, που άντεξε σε πολύ δύσκολα χρόνια και σε πολύ δύσκολες συνθήκες γιατί είχαν πυξίδα και ήταν δεμένοι μεταξύ τους.

Το χωριό μας, το πανέμορφο Τροβάτο, όσο κι αν είναι μακριά μας σαν χιλιομετρική απόσταση, άλλο τόσο είναι κοντά μας, γιατί είναι ο τόπος  που μας ηρεμεί, ο τόπος που γαληνεύει την ψυχή μας
Είναι ο τόπος που μας δίνει το οξυγόνο, την δύναμη και την αισιοδοξία να συνεχίσουμε.

Σαν Σύλλογος πιστεύουμε πως μέσα από τούτη την κρίση, κρίση  θεσμών πιο πολύ, παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία σαν τοπικό διαμέρισμα του νέου Καλλικρατικού πλέον δήμου  Αγράφων, να αξιοποιήσουμε κάποια πράγματα στο χωριό μας που τα προηγούμενα χρόνια έμειναν ανεκμετάλλευτα, άνυδρα για το συμφέρον του πανέμορφου χωριού μας.

Οι προτάσεις και οι ιδέες των χωριανών μας προς το τοπικό συμβούλιο, αλλά και προς τον δήμαρχο Αγράφων, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, αν θέλουμε να συμβάλουμε πραγματικά στο κοινωνικό σύνολο και κατ’ επέκταση στον δήμο Αγράφων.

Ως Πολιτιστικός Σύλλογος έχουμε προτάσεις και ιδέες που πιστεύουμε ότι θα αναβαθμίσουν το πανέμορφο χωριό μας.

- ΙΑΤΡΕΙΟ. Εδώ και πολλά χρόνια ανήκει στον δήμο Αγράφων ένα σπίτι που αγοράστηκε για να γίνει ιατρείο.  
 Εφόσον δεν υπάρχει γιατρός μόνιμος στο χωριό μας  είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευτεί ο Δήμος Αγράφων, έτσι ώστε να βγάζει τα έξοδα του κτιρίου π.χ. ρεύμα, συντήρηση, δημοτικά τέλη κ.λ.π. 
Πρότασή μας είναι το κτίριο αυτό να το χρησιμοποιήσει ο δήμος για ενοικιαζόμενα δωμάτια (υπάρχουν 3 κρεβατοκάμαρες, κουζίνα, καθιστικό και μπάνιο) και το υπόγειο να διαμορφωθεί χώρος για ιατρείο και για γραφεία του τοπικού συμβουλίου και του συλλόγου. 
Στο χωριό μας τόσα χρόνια δεν υπάρχει ένας μικρός ξενώνας  ώστε να φιλοξενεί τους επισκέπτες. 
Είναι ευκαιρία τώρα χωρίς πολλά έξοδα να γίνει κάτι και στην πορεία με τα κατάλληλα χωρίσματα να διαμορφωθούν μέσα άλλα 2 δωμάτια και ένα μπάνιο ώστε να γίνουν 5 τα δωμάτια.

- ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ στον Κάτω Μαχαλά κάτω από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου.
Η  Εκκλησιαστική επιτροπή έχει ξεκινήσει με την βοήθεια όλων των χωριανών μια τεράστια προσπάθεια για την ανάδειξη της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την ανακαίνιση του Ιερού Ναού. 
Είναι κρίμα να μην υπάρχει μια τουαλέτα  για την εξυπηρέτηση του κόσμου.

- Η ΑΠΟΘΗΚΗ που βρίσκεται στο κάτω μέρος της πλατείας των Αγ. Θεοδώρων.
Έχει γραφτεί και στο παρελθόν για αυτό το κτίριο. 
Όλα τα χωριά γύρω μας έχουν να επιδείξουν και κάτι στο χωριό τους ένα μνημείο, ένα αξιοθέατο το οποίο που θα τραβήξει τον επισκέπτη τον τουρίστα ώστε σιγά σιγά να πάρει ανάπτυξη ο τόπος τους. 

 Πιστεύουμε ότι πρέπει η μεγάλη πέτρινη αποθήκη που υπάρχει στο κάτω μέρος της πλατείας των Αγ. Θεοδώρων  είναι κρίμα να σαπίσει και να πέσει αλλά να γίνει το κεντρικό σημείο του χωριού μας και να δημιουργηθεί ένα πνευματικό κέντρο, να στεγαστεί εκεί ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας μας από διάφορα αντικείμενα της παράδοσής μας και φωτογραφικό υλικό δηλαδή να γίνει ένα μουσείο αντάξιο των Τροβατιανών.

Αγαπητοί χωριανοί, αγαπητοί φίλοι. 
Λέμε συχνά, και έτσι είναι, στις κουβέντες μας ότι ο δρόμος φέρνει τον πολιτισμό και αναβαθμίζει έναν τόπο, του φέρνει επισκέπτες και σιγά σιγά ανάπτυξη. 
Ο δρόμος, ο κεντρικός άξονας που έχει ξεκινήσει αργά ή γρήγορα θα γίνει.
Είναι κάτι το οποίο έχει δρομολογηθεί και δεν αλλάζει. Είναι έργα πνοής για τον τόπο μας και είναι έργα μόνιμα και γι’ αυτό επειδή ο τόπος μας έχει πολλές ιδιαιτερότητες, πρέπει  να γίνει η απαραίτητη υποδομή ώστε να είναι  έργα χωρίς προβλήματα. 
Αν δεν γίνει αυτό τότε τα προβλήματα και τα έξοδα θα επιβαρύνουν τον δήμο μας. 
Όμως ΠΡΕΠΕΙ από πριν να έχει γίνει η προεργασία και κάποια υποδομή ώστε ο επισκέπτης να έχει κάπου να μείνει και να φάει. 
Αν δεν υπάρξουν αυτά τότε θα περνά από τον δρόμο και θα φεύγει.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο
  Ετήσιο Αντάμωμα, Τουρνουά ποδοσφαίρου, Πιασμένη Γη, Γιορτή του Τιμίου Σταυρού, εκδρομές  στα πανέμορφα  τοπία του  χωριού μας αλλά και με άλλες δραστηριότητες  όπως Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίταςέκδοση του βιβλίου ‘’ΤΟ ΤΡΟΒΑΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ’’, στο διαδύκτιο  υπάρχει η ιστοσελίδα του χωριού μας, όπου εκεί θα βρείτε κάθε τι που αφορά το χωριό μας, έκδοση της εφημερίδας ‘’ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ’’, όχι μόνο για την ανάδειξη του χωριού μας αλλά και να προσελκύσει και επισκέπτες.

Προσπαθεί να είναι ο συνδετικός κρίκος για όλους τους Τροβατιανούς όπου και αν βρίσκονται.

Ο μοναδικός αιμοδότης για όλα αυτά είμαστε όλοι εμείς οι Τροβατιανοί και φίλοι
Είναι σημαντικό να δίνουν όλοι την ελάχιστη συνδρομή των 10 ευρώ για την εφημερίδα.
Δεν ζητάμε πολλά από τους λίγους. Ζητάμε από τον καθένα μας να δίνει την συνδρομή του για να συνεχίσει  ο ''ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ'' να έρχεται στο σπίτι μας.

 ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΕΡΙ.

Φέτος στις 7 Αυγούστου  του 2011 θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου. Θα θέλαμε να βάλουν υποψηφιότητα και νέα άτομα να εκλεγούν ώστε με την βοήθεια όλων να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά.

Η ανανέωση πάντα φέρνει καλά αποτελέσματα και όρεξη για δημιουργία. 

Περιμένουμε τις  υποψηφιότητες και τις  προτάσεις σας.

Ελπίζουμε η νέα τοπική και δημοτική αρχή  να σκεφτεί  και να δώσει τις σωστές λύσεις   για το συμφέρον του χωριού μας, των χωριανών  αλλά και για ολόκληρο  τον δήμο Αγράφων.       

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΒΑΤΙΑΝΩΝ     



Δεν υπάρχουν σχόλια: