ΤΡΟΒΑΤΙΑΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2013


Όπως λέει και το τραγούδι ‘’όποιος δεν πήγε στ’ Άγραφα δεν πήγε στο Τροβάτο’’ φέτος το καλοκαίρι, έχασε πάρα πολλά πράγματα. Και τι δεν είχε το φετινό καλοκαίρι στο πανέμορφο χωριό μας. Το Τροβατιανό Αντάμωμα που για μια ακόμη φορά ήταν εκπληκτικό σε οργάνωση, αλλά και με πολύ κόσμο.
Το φετινό Αντάμωμα των Τροβατιανών που έγινε στις 3 Αυγούστου 2013, με την παρουσία 900 περίπου ατόμων, άγγιξε την καρδιά πολλών χωριανών μας και έκανε πολλούς ακόμη και να συγκινηθούν βλέποντας να αναβιώνει μπροστά στα μάτια τους ένα κομμάτι από τη ζωή τους. 





Η στράτα των Σαρακατσάνων από τα χειμαδιά στα ψηλά βουνά και στα βοσκοτόπια, κάνοντας το σταυρό τους περνώντας μπροστά από τον Αη Γιώργη 








και τον Αη Δημήτρη, το δασκαλοκάλυβο, αλλά και το πώς γίνονταν τα προξενιά εκείνη την εποχή, κέντρισαν  το ενδιαφέρον και ανέβασαν το κέφι κατακόρυφα.
 Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου Κουτσολάμπρος Παναγιώτης καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας ότι πρέπει να αντισταθούμε κόντρα σε αυτούς που θέλουν να εξαφανίσουν τις παραδόσεις μας και την πλούσια ιστορία μας. 



Είναι χρέος μας, είπε το χρωστάμε στα παιδιά μας

Συνεχίζοντας είπε, ότι κανείς πολιτικός από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο δεν στάθηκε ικανός να μας προστατέψει με αποτέλεσμα να διαλυθούν οι υποδομές που υπήρχαν και να ερημώσουν τα χωριά μας. 
Μόνο εμείς οι απλοί άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε κάτι. 
Τόνισε επίσης πως η επιστροφή στο χωριό έστω και για λίγες μέρες διακοπών, μας δυναμώνει για τη δύσκολη συνέχεια.   
Το Τροβατιανό Αντάμωμα είπε ότι είναι τοπική εορτή, αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. και θα θέλαμε τα μαγαζιά να κλείνουν κατά την ώρα της εκδήλωσης δείχνοντας έτσι την συμπαράστασή τους. 
Τονίζοντας με έμφαση ότι ο σύλλογος δεν είμαστε εμείς και εσείς. 
Ο σύλλογος είμαστε όλοι εμείς. Ένας δυνατός σύλλογος είναι καλό για όλους. 
Η καλοπροαίρετη κριτική είναι πάντα υγιείς, τόνισε. 
Τελειώνοντας αναφέρθηκε στην ίδρυση τράπεζας αίματος με έδρα το νοσοκομείο της Χαλκίδας. Όποιος χωριανός, φίλος επιθυμεί να προσφέρει, μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε νοσοκομείο και να δώσει αίμα για την τράπεζα αίματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τροβάτου.
Στην συνέχεια έγιναν οι βραβεύσεις των παιδιών που εισήχθηκαν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση το σχολικό έτος 2012-2013.














Τη σκυτάλη πήρε η στράτα των Σαρακατσάνων που φορτωμένα στα μουλάρια  τα συγύρια τους, αλλά και ζαλικωμένοι τα παιδιά τους και ότι άλλο είχαν, πήραν το δρόμο για τα βοσκοτόπια. 
Φτάνοντας στην πλατεία ξεφόρτωσαν τα υπάρχοντά τους και τα συγύρια τους. Ενώ οι άντρες πήγαιναν στα πρόβατα, οι γυναίκες έφτιαχναν φαγητό και έστηναν από την  αρχή το κονάκι, τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο κάνοντας την γνωριμία με το δάσκαλο στο δασκαλοκάλυβο. Εκεί οι μαθητές απαντούσαν  στις ερωτήσεις του δάσκαλου με τη δικιά τους γλώσσα με αποτέλεσμα να έχει πολύ γέλιο. 

Στη συνέχεια έγινε και το προξενιό από τις προξενήτρες. 
Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου μας χόρεψαν  για μια ακόμη φορά 
παραδοσιακούς χορούς. 

Ο Σαρακατσάνος τραγουδιστής Γιάννης Γκόβαρης με την Αγγέλα Αλεξιάδου και την Πόπη Καραμπά στην συνέχεια ανέβασαν το κέφι κατακόρυφα με τις θαυμάσιες φωνές τους, με αποτέλεσμα το γλέντι και ο χορός να κρατήσουν  μέχρι το πρωί. 
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του συλλόγου ευχαρίστησε τον σύλλογο Πετριλιωτών Σχηματαρίου που μας πρόσφερε τις παραδοσιακές για την σημερινή βραδιά. 
Επίσης ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τον θαυμάσιο αυτόν κόσμο που με την παρουσία του και την βοήθειά του έχει κατατάξει το Τροβατιανό Αντάμωμα σε μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του νομού Ευρυτανίας. 
                                           Και του χρόνου όλοι στο μέτρο



1 σχόλιο:

ΕΝΑΣ ΤΡΟΒΑΤΙΑΝΟΣ είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΗΤΑΝ ΦΕΤΟΣ ΠΑΙΔΙΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΒΑΤΙΑΝΟΥΣ.