''Τα Τροβατιανά''

''Τα Τροβατιανά''

'' Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα
Μες στις πέτρες άνθισα και μεγάλωσα''
(Οδυσσέας Ελύτης: ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ)

Αντί προλόγου
Στο βιβλίο αυτό συμπεριλαμβάνονται δημοσιεύματα που αναφέρονται στο Τροβάτο Αγράφων. Είχαν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά ή είχαν αναρτηθεί σε ιστοσελίδες... 
 ...Τα δημοσιεύματα αυτά τα συγκέντρωσα στο βιβλίο αυτό με τον τίτλο
 ''Τα Τροβατιανά'' (Δημοσιεύματα).
Σκοπός του βιβλίου είναι να διευκολύνει την πρόσβαση σε κάθε Τροβατιανό - καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο για το Τροβάτο - σε μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά. 
Γιατί για μας τους Τροβατιανούς το Τροβάτο δεν είναι μόνο ο τόπος γέννησης ή καταγωγής μας, δεν είναι μόνο το μέρος με την ειδυλλιακή και σαγηνευτική ομορφιά, αλλά ενσαρκώνει και αντιπροσωπεύει και την ιστορία μας, το πολιτιστικό μας παρελθόν και τις πατρογονικές μας μνήμες. Είναι ο τόπος στον οποίο συνυπάρχει η ιστορία (πολιτική και θρησκευτική), ο πολιτισμός, η μνήμη και η καθηλωτική ομορφιά.
Για μας τους Τροβατιανούς το Τροβάτο είναι κομμάτι της ψυχής μας. 

Και επειδή ακριβώς συμβαίνει αυτό νομίζω ότι έχουμε χρέος, - καθένας από το μετερίζι του -, να αναδείξουμε και να προβάλουμε την ιστορία του τόπου μας, ώστε η ιστορική και πολιτιστική μνήμη να γίνει βίωμά μας, γιατί όπως εύστοχα είπε ο Γιώργος Σεφέρης 
''Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, σβήνει κανείς και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον''  
 Και εμείς οι Τροβατιανοί επειδή γνωρίζουμε ότι χωρίς τις ρίζες μας δε γίνεται ν' ανθίσουμε, είμαστε διατεθειμένοι να διαφυλάξουμε τις ιστορικές και πολιτιστικές μας ρίζες, την ταυτότητά μας και την ψυχή μας.

Αθήνα, Γενάρης του 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: