«Το χρονικό μιας άτυπης χειροτονίας»

“ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου’’ 
 έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Και είχαν απόλυτο δίκιο.
Το ρητό αυτό ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της υπόθεσης του ιερέα στο Τροβάτο Ευρυτανίας...
...Αγαπητοί Τροβατιανοί, γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι, την μεγάλη επιθυμία στο να αποκτήσει το χωριό μας και οι Τροβατιανοί τον δικό τους ιερέα, που τόσα χρόνια έλειπε από το χωριό μας μετά τον παπα-πέτρο Νταλλή.
Γνωρίζετε επίσης τον αγώνα, την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο της ζωής μας που βιώσαμε πάρα πολλοί Τροβατιανοί  πρίν ενάμιση χρόνο, την 1ηΦλεβάρη 2015, τότε που θα τελούνταν η χειροτονία στο χωριό μας το Τροβάτο μέσα στην κακοκαιρία και στον κατακλυσμό.
Γνωρίζετε επίσης την βοήθεια και την μεγάλη αγκαλιά που άνοιξαν όλοι οι Τροβατιανοί για τον νέο ιερέα του Τροβάτου πατήρ Βαρσανούφιο.
‘’Είμαι ερωτευμένος με το Τροβάτο και θα ήθελα να υπηρετήσω εκεί’’, είπε επί λέξει στο ιστορικό ραντεβού, στην Μητρόπολη Καρπενησίο, παρουσία του τότε Μητροπολίτη  Καρπενησίου κ. κ Νικολάου, αλλά και μπροστά στους ιερείς των Αγράφων παπα-Σωτήρη  Σαλαμάρα και Βραγγιανών παπα- Κώστα Κουτσουπιά, στον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος Τροβάτου Τσιτσικάο Χρήστο, και στους εκπροσώπους της εκκλησιαστικής επιτροπής Τροβάτου και του πολιτιστικού συλλόγου Τροβάτου. Έτσι εξέφρασε την επιθυμία του ο τότε καλόγερος Βαρσανούφιος.
Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου Νικόλαος βλέποντας το έντονο ενδιαφέρον όλων των φορέων και έχοντας γνώμη για το Τροβάτο παρά τις μεγάλες δυσκολίες κράτησε την υπόσχεσή του και τον έκανε ιερέα στο Τροβάτο ικανοποιώντας αυτή την επιθυμία.
Όμως από την ημέρα που χειροτονήθηκε ιερέας άλλαξε εντελώς την συμπεριφορά του. Έρχονταν στο Τροβάτο σαν κυνηγημένος, έκανε την λειτουργία στην εκκλησία και έφευγε για άλλα μέρη. Ποτέ δεν προσπάθησε να γίνει ένα με τους χωριανούς και να γνωρίσει τους ανθρώπους  τους οποίους θα είχε κάθε μέρα κοντά του. Ποτέ δεν προσπάθησε να τους αγκαλιάσει και να τον αγκαλιάσουν, να τον βοηθήσουν και να τους βοηθήσει, γιατί όπως αποδείχτηκε περίτρανα είχε άλλα σχέδια στο μυαλό του.
Εξαπάτησε ένα ολόκληρο χωριό με τους κατοίκους του και το έκανε σκαλοπάτι για να γίνει παπάς, να έχει και αυτός ένα μισθό, όπως χαρακτηριστικά είχε πει  και στο τέλος από αυτό το σκαλοπάτι να ζητήσει  χωρίς ίχνος ντροπής,  χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους ανθρώπους που μόχθησαν και κινδύνεψαν για χάρη του να τον κάνουν παπά στο χωριό τους, μετάθεση για το χωριό του με τη δικαιολογία να πάρει τη θέση του παπά που πήρε σύνταξη.
Αγαπητοί χωριανοί, πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι στον ενάμιση χρόνο που πέρασε και ζήσαμε από κοντά τον ‘’πατήρ Βαρσανούφιο’’ ο καθένας έβγαλε τα συμπεράσματά του για το ποιόν αυτού του ανθρώπου.
Βλέποντας όλη αυτή την συμπεριφορά, βλέποντας ότι δεν ήταν κάπου σταθερός , του έγιναν αρκετές φορές συστάσεις από όλα τα αρμόδια όργανα της ιεραρχίας της εκκλησίας, αλλά και από την εκκλησιαστική επιτροπή Τροβάτου και από τα μέλη του Δ.Σ του πολιτιστικού συλλόγου Τροβάτου.
Σε κανέναν δυστυχώς δεν έλεγε την αλήθεια. Πότε επικαλούνταν λόγους υγείας και άλλες φορές για άλλες επείγουσες δουλειές του. Στο χωριό και στους κατοίκους που τον εμπιστεύτηκαν να κάνει αυτό το λειτούργημα ούτε που έδινε ποτέ σημασία. Η στάση του και η συμπεριφορά του ήταν προκλητική και ανεπίτρεπτη ακόμη και στην βραδιά του Ανταμώματος στην κεντρική πλατεία του χωριού μας, λες και  ήταν ο πρόεδρος της δημοκρατίας.
Τις περισσότερες φορές  και στις περισσότερες γιορτές έλλειπε από το χωριό και την εκκλησία με αποτέλεσμα να περιμένουν οι πιστοί απέξω από την εκκλησία τον παπά, αλλά ούτε ήταν παρόν και στην εκταφή των οστών του ιερέα παπά- Πέτρου Νταλλή με δικαιολογία ότι είχε δουλειές, και δικαιολογημένα πολλές φορές οι χωριανοί αναρωτιόντουσαν:  τελικά ;έχουμε παπά ή δεν έχουμε ;
Μετά από συζήτηση όλων αυτών των προβλημάτων  με τον νέο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ Γεώργιο, αποφασίστηκε την ημέρα της γιορτής Της Ύψωσης Του Τιμίου Σταυρού στο Τροβάτο να συζητηθεί το θέμα, παρόντος του νέου Μητροπολίτη και των άλλων φορέων ώστε να δοθεί κάποια λύση.
Με μεγάλη μας έκπληξη δυστυχώς ανέφερε ο ίδιος ότι θέλει να φύγει από το χωριό μας και να πάει ως μετάθεση στο Λεοντίτο με δικαιολογίες αβάσιμες και ανούσιες.
Αγαπητοί Τροβατιανοί, αγαπητοί φίλοι.
Εμείς ως Τροβατιανοί και Ευρυτάνες, θέλαμε και θέλουμε να έχουμε ιερέα στο χωριό μας  να σέβεται τους συνανθρώπους του, θέλουμε έναν παπά να σέβεται τα όσια και τα ιερά, να σέβεται και να τιμά τα ράσα που φορά, όπως ορίζει η θρησκεία μας. Θέλουμε έναν ιερέα να τον αγκαλιάσουμε και να μας αγκαλιάσει, να τον βοηθήσουμε και να μας βοηθήσει, θέλουμε έναν ιερέα να μας σεβαστεί και να τον σεβαστούμε. 
Καλό θα ήταν σε τέτοια ιστορικά μέρη και μοναστήρια που πέρασαν και έζησαν σπουδαίοι ιερείς και άγιοι να έρχονται ιερείς με γνώση, με όρεξη να υπηρετήσουν, να προσφέρουν  και να αποδώσουν έργο.
Μην ξεχνάμε ότι από αυτά τα κακοτράχαλα, άγονα, απομακρυσμένα και ιστορικά μέρη και χωριά κρατήθηκε ζωντανός ο Ελληνισμός και η θρησκεία μας, κρατήθηκε και κρατιέται ζωντανός ο Χριστιανισμός, σε αυτά τα χωριά υπάρχει ακόμη η αγνότητα και η καλοσύνη και η φιλοξενία.
Είναι το ζωντανό  κύτταρο που κρατάει ζωντανές τις ελπίδες  για την θρησκεία μας και καλό θα ήταν να σκύψουμε με  περισσότερο ενδιαφέρον.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σύντομα θα καλυφθεί το μεγάλο κενό του ιερέα στο Τροβάτο, που θα περιμένει και πάλι  έναν άνθρωπο  πάνω από όλα, που τόσο πολύ ανάγκη έχει ο τόπος μας.
Όσο για τον πατήρ Βαρσανούφιο  ας τον κρίνει ο Θεός για τις πράξεις του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: