Η Γιορτή Της Παναγίας μας



"Το μικρό Πάσχα των Ελλήνων"
Αμέτρητα είναι τα ονόματα, που έχει δώσει ο λαός μας στην Παναγία. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 500.
Μητέρα, προστάτιδα, τιμώμενη, ιερό πρόσωπο. 
Η Παναγία κατέχει πρωταρχική θέση στην τιμή και στον σεβασμό των χριστιανών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Της έχουν αφιερώσει μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και ταπεινά ξωκλήσια. 
Την αποκαλούν Θεοτόκο, αλλά της έχουν δώσει και πολυάριθμα προσωνύμια. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, είτε νησιωτική είτε ηπειρωτική, απαντώνται εφευρετικά και παράξενα ονόματα της Παναγίας.
Το νέο προσκυνητάρι στην Παναγία Τροβάτου

Μπορεί, βέβαια, η Θεομήτωρ να έχει εκατοντάδες χαρακτηρισμούς, όμως σε κάθε ναό, μέσα στο ιερό, υπάρχει πάντα η Παναγία η Πλατυτέρα των Ουρανών, όπου «απεικονίζεται με τα χέρια ανοιχτά και στη μέση της βρίσκεται η μορφή του Χριστού»
 Το ιστορικό μοναστήρι Της Παναγίας Τροβάτου, ένα πραγματικό ησυχαστήριο όπως γράφει και ο συγγραφέας  του βιβλίου ''ΤΟ ΤΡΟΒΑΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ'' Σαλαγιάννης Παναγιώτης

  Η ύπαρξη αυτής της πλούσιας ονοματολογίας δεν σημαίνει απλώς μια συναισθηματική σχέση του λαού με την Παναγία, αλλά κυρίως το γεγονός ότι μέσα από αυτόν τον πλούτο των ονομάτων επισημαινόταν η σημασία του προσώπου για τη Σωτηρία του κόσμου: 
Η Μαρία έγινε το σκεύος εκλογής για να γίνει ο Θεός άνθρωπος και να διασωθεί το ανθρώπινο γένος και ο κόσμος από τη φθορά του θανάτου.
Αλλωστε, και η γιορτή της Κοίμησης αυτό ακριβώς συμβολίζει, την καταπάτηση του Θανάτου. Γι αυτό και τιμάται ως το "Πάσχα του καλοκαιριού"
   ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΒΑΤΙΑΝΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: